A piarista rend levéltárán belül működik a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak irattára

Megszentelt élet – 2023. november 12., vasárnap | 18:59

2019-ben merült fel a gondolat, hogy a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái Irodájának (MSZKI) irattárát levéltárilag rendezzék, párhuzamosan a Dobszay Benedek OFM, a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának (FSZK) akkori elnöke által kezdeményezett értékmentési munkával, melynek célja a megszűnés veszélyeztette magyarországi szerzetesrendek irathagyatékának felmérése és megmentése volt.

Az irattár levéltári rendezésének feladatával 2019 októberében Kiss Didák OFM, az MSZKI akkori vezetője Sági Györgyöt, az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos segédmunkatársát bízta meg.

A 2019 és 2021 között történt levéltári rendezésnek a budapesti piarista székház 1. emeletén a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára (PMKL) adott otthont. Ennek vezetője, Koltai András Sági Györggyel együtt alkotta meg a kialakítandó központi szerzetesi levéltár rendszerét.

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái Levéltárának (MSZKL) feladata nemcsak a szerzetesi konferenciáktól és intézményeiktől származó iratok rendezett megőrzése (amelyek az I. fondcsoportot alkotják), hanem az is, hogy biztosítsa a Magyarországon megszűnő szerzetesrendek iratainak fennmaradását, akár eredetiben, akár digitális másolatban (utóbbi iratok alkotják a II. fondcsoportot).

Iskolai csoportkép az óbudai Szent Lujza Intézetből

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Levéltára nem nyilvánosan bejegyzett levéltár, a piarista rend levéltárával együttműködésben működik, kutatásra is a piarista levéltárban van lehetőség.

A levéltár jegyzéke megtalálható a magyarországi egyházi levéltárak közös segédletében.

Az iratok az MSZKI mindenkori irodavezetőjének engedélyével kutathatók, kutatási kérelemmel az irodavezeto@szerzetesek.hu e-mail-címen lehet hozzá fordulni.

A kutatás feltételeit előzetesen a piarista levéltárral szükséges egyeztetni a +36-1-486-4485 ös telefonszámon vagy az archivum@piarista.hu e-mail-címen

Forrás és fotó: szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria