Együttműködési megállapodást kötött a Pázmány a jereváni pedagógiai egyetemmel

Kultúra – 2016. március 30., szerda | 16:26

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, valamint az egyetem tanáraiból és diákjaiból álló mintegy 40 fős csoport tanulmányi utat tett 2016 húsvétján Örményországban. A látogatás keretében nemzetközi együttműködési megállapodást kötöttek a jereváni állami pedagógiai egyetemmel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A katolikus egyetem rektora bejelentette, hogy a PPKE BTK Történettudományi Intézete égisze alatt önálló tanszék jön létre az örmény diaszpóra és művelődéstörténet tanulmányozására, amely nemzetközi jellegű közös képzés megvalósítására lesz hivatott. Ez a két egyház között újabban erőteljesen kibontakozó kapcsolatokra, valamint az egyetemen régóta folyó kutatásokra alapozódik, amelyhez hozzájárul a Magyarországon élő örmény nemzetiség kulturális szakemberek képzésére irányuló igénye is.

A PPKE csoportja látogatást tett Ecsmiadzinban, az örmény apostoli egyház központjában, ahol fogadta őket Őszentsége II. Garegin, minden örmények ecsmiadzini katholikosza. Az örményeket tartják a világ első keresztény nemzetének, akik 301-ben vették fel a kereszténységet. Az örmény egyházfő megemlékezett arról, hogy örmények Magyarországon már a középkor óta jelen vannak, történeti kapcsolatuk baráti nemzetté tette a két népet. II. Garegin kiemelte, hogy Ferenc pápa 2015 áprilisában a Szent Péter-bazilikában az örmény népirtás emlékezetére szentmisét celebrált, idén nyáron pedig örményországi látogatásra készül. A mélyülő kapcsolatok egyértelmű jeleként értelmezte II. Garegin a PPKE és a jereváni Örmény Állami Pedagógiai Egyetem létrejövő együttműködését és annak tartalmát.

A látogatás szakmai programjának keretében Szuromi Szabolcs előadást tartott, amelyben az örmény kánonjogi források jelentőségére hívta fel a figyelmet az egyetemes kánonjog vonatkozásaiban. Ezek után a jereváni egyetem rektora, Ruben Mirzakhanyan a PPKE rektorát díszdoktorrá avatta; az eseményen részt vett az örmény kulturális miniszter, Levon Mkrtchyan is. Köszönő szavaiban a PPKE rektora a kultúra és a hit hidat teremtő képességéről beszélt, kiemelve a bocsánatkérésnek és a megbocsátásnak a legmélyebb sebeket is begyógyító erejét.

További szakmai programokra került sor a látogatás során az ENSZ jereváni székházában az UNIDO (az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete) helyi képviselője, Anahit Szimonja meghívására egy workshop keretében, melynek során Őze Sándor intézetvezető egyetemi tanár, valamint Richard Giragossian politikai elemző előadásai után élénk vita bontakozott ki. A nemzetközi pedagógiai kapcsolódási lehetőségekről Sályiné Pásztor Judit, a Nemzeti Tankönyvbizottság elnöke, a PPKE oktatója beszélt.

Az Örmény Nemzeti Könyvtárban könyvbemutatóra került sor, a Kovács Bálint által 2015-ben Budapesten rendezett, az örmény genocídiumot ismertető kiállítás katalógusát Tüske László, a PPKE arab tanszékének oktatója és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, valamint Tigran Zargaryan, az Örmény Nemzeti Könyvtár főigazgatója mutatták be.

A Kaukázus történeti emlékhelyeinek meglátogatása során a partneregyetemek diákjai magas felkészültségről tanúskodó önálló prezentációkat tartottak, a PPKE Művészettudományi Intézetének vezetője, Szakács Béla Zsolt pedig a középkori örmény építészet történetébe vezette be a csoportot.

A látogatás elmélyítette a magyar–örmény szakmai kapcsolatokat és megerősítette az intézmények jövőbeli együttműködését.

Forrás: PPKE BTK

Fotó: Aspu.am; Armenianchurch.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria