A szavak erejéről szólt a Miskolci Egyházmegye pedagógusainak tanév előtti lelkigyakorlata

Hazai – 2023. augusztus 29., kedd | 9:54

A Miskolci Egyházmegye területén működő görögkatolikus fenntartású köznevelési és szakképző intézmények több mint hetven pedagógusa idén Sátoraljaújhelyen, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületében gyűlt össze augusztus végén, hogy háromnapos lelkigyakorlattal készüljön a hamarosan kezdődő 2023/24-es tanévre.

A lelkigyakorlat témája a „Meghatározó szavak” voltak, amelyek egy életen át ott maradnak az ember lelkében, és sokszor alakítják a sorsunkat. Talán mindenkinek vannak ilyen szavak az életében, amit szülőtől, nagyszülőtől, egy meghatározó pedagógustól kapott. Janka Gábor kazincbarcikai parókus személyes példáival, gyönyörű versekkel, megrendítő novellákkal segítette a lelkigyakorlat résztvevőit abban, hogy rádöbbenjenek a szavak erejére, hiszen a kimondott szó a pedagógus egyik legfőbb munkaeszköze. Komolyan kell venni hát, hogy építsen. Az igazság szolgálatába kell állítani, ami végső soron az Isten.

A lelki felfrissüléshez az is hozzátartozott, hogy a vendéglátó intézmény dolgozói mindenből a legjobbat adták a résztvevőknek. Az iskola kertészetéből friss zöldségek, gyümölcsök, a pékműhelyből a reggelire sütött kifli, a cukrászatból az ebédhez, vacsorához felszolgált sütemény érkezett.

A lelkigyakorlatot igyekeztek olyan helyszíneken megszervezni, olyan légkört kialakítani, hogy könnyen megnyíljon a résztvevők lelke. Első napon a Sátoraljaújhely mellett található Szár-hegyre sétáltak fel, hogy a Magyar Kálvária történetét megismerjék, és hogy imádkozzanak. A második napon kenuval jutottak el Borsiba. A csodálatos környezet, a folyó szépsége önmagában lelkigyakorlat volt, legalábbis néhány kolléga ezt fogalmazta meg a nap végén. A mai Szlovákia területén található településen született Rákóczi Ferenc.

Azok, akik a kenuzást nem vállalták, a felújított, múzeumként működő kastélyt tekintették meg, majd az ottani görögkatolikus templomban közösen imádkoztak a pedagógusok, és ott tartották meg az elmélkedést is. Az utolsó napon pedig a csodálatos sátoraljaújhelyi görögkatolikus templomban végezték a záró Szent Liturgiát.

Papp László, a beszámoló szerzője reméli, hogy felfrissült, lelkes és életformáló szavakat kimondani akaró pedagógusok tértek haza a saját intézményükbe, akik az előadó által szavalt Pilinszky verset is magukkal viszik erre a tanévre:

Átváltozás

Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.

Szöveg és fotó: Papp Zoltán

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria