A Szeged-Csanádi Egyházmegye elindította „Vitorla” nevű közösségvezetői képzését

Hazai – 2016. május 11., szerda | 9:56

A május 6–7-én megtartott vezetőképzői hétvégén kezdődött meg a Szeged-Csanádi Egyházmegyében a „Vitorla” elnevezésű közösségvezetői képzés, melynek célja az egyházmegye fiataljainak megszólítása és közösségben való megtartása.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos-házban tartott nyitó hétvégén tizenegy plébániáról harminc fő vett részt, akik helyi csoportokat alkotva (plébános, katekéta és önkéntes) egy éven keresztül készülnek majd a plébániai ifjúsági csoportok vezetésére.

A nyitó szentmisét Serfőző Levente és Artur Prenkiewicz minorita szerzetes celebrálta. Serfőző Levente homíliájában kitért arra, hogy fel kell nőni a tanítványi létből a tanúságtevő szolgálatra. Egy képzeletbeli vitorlás irányításához nem elég egy ember, közös feladat és közös kihívás vár azokra, akik tengerre szállnak. A pasztorális életben ugyanígy egységre hív bennünket az Úr – hangsúlyozta.

Ezt az egységre törekvést fejezi ki a képzés egyik sajátossága, hiszen a plébániákról nem egy-egy személy jelentkezett, hanem 2-3 fős csoportokban készülnek a szolgálatra. Így az elképzelés szerint minden plébánián egy „team” együttműködésének köszönhetően alakulhatnak meg az ifjúsági csoportok.

Az első alkalom célja az ismerkedés, a csapatépítés és a képzés bemutatása volt, amelyet Gulyás Péter, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének irodavezetője tartott.

A leendő közösségvezetők felidézték saját meghívásukat, amikor az Úr megjelent életükben, és közösségi szolgálatra hívta őket. A résztvevők szimbolikusan megalkották saját hajóikat, amelyeket vízre bocsátottak, kivonták a vitorlákat, és a Szentlélek jó szelével útnak indultak. Az első „vitorlázás” lezárásaként pedig hajóikról messzelátóval a jövőbe pillanthattak, és megfogalmazhatták, hogy a képzés végeztével hogyan képzelik el magukat leendő emberhalászként.

A képzés során a plébániai teamek elméleti és gyakorlati segítséget kapnak, továbbá keresztény identitásukban is megerősödhetnek. Az egyéves tematikában helyet kap az evangelizáció, a fiatalok motivációja, az ember és Isten kapcsolatának építése, a közösségvezetés lépései és az ehhez szükséges kompetenciák elsajátítása, a tervezés módszertana, valamint az élménypedagógia.

A képzés első turnusa 2017 nyaráig tart, hét elméleti és két gyakorlati (lelkigyakorlat, nyári tábor) alkalmat foglal magában.

A képzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a német Renovabis Alapítvány jóvoltából valósul meg.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria