A szegénységet választotta – Helder Camara érseket az emberi jogok patrónusának nyilvánították

2017. december 29. péntek, 14:42

Helder Camara, a brazíliai Olinda-Recifei Főegyházmegye érseke a szegényeknek és a katonai rezsim által üldözötteknek szentelte az életét, megtestesítve az evangélium szavait: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak velem, és nincs mit enniük” (Mk 8,2).

„Isten embere, mély spiritualitással, amelyet olvasni lehetett a szemeiben” – fogalmazott Geraldo Maia, a római Brazil Kollégium rektora, megemlékezve Helder Camara érsekről, akit december 27-én nyilvánított az emberi jogok brazil patrónusává a képviselőház kulturális bizottsága.

A „szegények püspökeként” ismert Camara érsek Krisztust látta a szegényekben. Tüske volt a katonai rezsim szemében, amely 1965 és 1985 között meghatározta Brazília történelmét. Tizenhat éven keresztül megtiltották számára, hogy a médiában nyilatkozzon, bojkottálták, sok munkatársát meggyilkolták, de nem tudták megakadályozni az emberi jogok védelmében végzett tevékenységét. Az Olinda-Recifei Főegyházmegye érseke a szegénysége választotta; az érseki palotát a szegényeknek adományozta. A hetvenes években elítélte a politikai disszidensekkel szemben alkalmazott rendszeres kínzást, szembeszállt a földbirtokosok által érvényesített kizsákmányolással, elnyomással. A vádra, hogy „vörös püspöknek” nevezték, így válaszolt: „Amikor enni adok egy szegénynek, mindenki azt mondja, szent vagyok. De amikor azt kérdezem, hogy a szegényeknek miért nincs ennivalójuk, akkor mindenki kommunistának nevez.”

A Geraldo Maia által „prófétai és igaz pásztornak” nevezett brazil érsek boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza 2015-ben nyílt meg, amelyhez beleegyezését adta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00