A szent negyven nap görögkatolikus lelkülettel

Nézőpont – 2019. március 6., szerda | 12:19

A böjt elsősorban lelki cselekedet, imádság. Ezért ebben az időszakban nem csak kevesebbet eszünk, hanem többet is imádkozunk. A Görögkatolikus Egyház is számtalan böjti sajátságokkal gazdagított szertartást kínál ehhez. A Hajdúdorogi Főegyházmegye összeállítását tesszük közzé.

Amelyik görögkatolikus templomban már van mindennapi vecsernye, ott meglepődve fogjuk látni, hogy a böjti vecsernyék milyen különleges imádságokkal bővülnek, természetesen sok leborulással kísérve. Vannak olyan templomok, elsősorban a székesegyházak, ahol reggelenként böjti utrenyén is részt vehetünk. A világháló pedig arra is lehetőséget ad, hogy ha valaki nem is tud elmenni, lélekben ő is jelen lehet ezeken a reggeli szertartásokon. Ide és ide kattintva érhetők el az élő közvetítések.

Természetesen mindezeken kívül saját többletimádságaink is lehetnek. Könnyen követhető – bár nem is olyan könnyen teljesíthető! – hogy a szent negyven nap mindegyikén elmondunk néhány zsoltárt úgy, hogy a végére a teljes Zsoltároskönyvet végigimádkozzuk. Innen letölthető egy táblázat, amely segít a 150 zsoltárt a böjti napokra beosztani, de a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján nap nap után folyamatosan is követhető az aznapi zsoltáradag. (1. zsoltárbeosztás)

A főegyházmegye honlapja  az étkezések rendjében is segít eligazodni. Két segédletet közöl: az egyik azt az eszményt mutatja meg, melyet az ember csak minden mást félretéve tud megvalósítani, a böjti napjait teljesen az imádsághoz igazítva. A keleti egyház jobban szereti a csúcsot, a maximumot elénk állítani, s bár alig van ember, aki ezt tudja teljesíteni, még akár a szerzetesek között is, de azért jó látni, hogy mit is lehetne tenni, és lelkesítő a tudat, hogy azért van, aki mégis képes akár ezt is elérni. Ettől ugyan sokan messze vagyunk, de ez a távolság nem elszomorít, hanem inkább serkent a lehetőségek kihasználására. Általában legjobb, ha a lelkiatyánkkal egyeztetünk arról, hogy mit vállalhatunk a böjtben. Nem szabad túlzásokba sem esni, mert annak több területen is káros következményei lehetnek. (A keleti egyház szigorú böjti rendje)

A másik leírás a magyar görögkatolikus egyház rendjét ismerteti. Ez már jóval barátságosabb, de ne tekintsük úgy, hogy ha pontosan betartottuk, akkor mindent megtettünk. Ennél is lehet többet és kevesebbet teljesíteni. A cél az imádság, az imádságon keresztül pedig Krisztushoz közelebb jutni. Ennek segítő eszköze a böjt és mindaz, amit a böjti idő kínál. (A görögkatolikus egyház böjti fegyelme)

Egy idős néni a következőket mondta: „Régen a böjt előtt kihirdette a tisztelendő úr, hogy húsvétig mindennap három Miatyánkkal és három Üdvözléggyel többet kell mondani, és még egy imát kell hozzátenni: A te oltalmad alá sietünk… Ezt ma már mindenki tudja, azért nem hirdetik ki a templomban?” Hát, nem biztos, hogy mindenki tudja, ezért ezt a lehetőséget is közzétesszük.

Számos egyéb módon készíthetjük a lelkünket a szent eseményekre. Most még egy igen gazdag lehetőséget is fölkínál a Hajdúdorogi Főegyházmegye. Baán István gondozásában évekkel ezelőtt megjelent A szent öregek könyve. A sivatagban élő szerzetes atyák mondásainak gyűjteményéről van szó, amelyet szintén az idei nagyböjt első napjától kezdve naponként közread az egyházmegye honlapja. Jóval több mint negyven ilyen mondást találunk a könyvben, ezért húsvétkor nem fogják abbahagyni a mondások, kisebb történetek közlését a honlapon. Vigyázat, némelyik történet nem könnyen, nem első olvasásra érthető! Érdemes rajtuk elgondolkodni, hosszabban elmélkedni s hagyni, hogy a szerzetesek lelkületének egészét szívhassuk magunkba ezen igen ősi üzeneteken keresztül.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria