A szentek legyenek az influenszereitek! – Harmincéves a szobi Szent László Gimnázium

Hazai – 2024. július 3., szerda | 16:05

Az idei tanévben ünnepelte a szobi Szent László Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium alapításának 30. évfordulóját. A jubileum alkalmából június 20-án ünnepséget tartottak az iskolában, amelyen részt vett Marton Zsolt váci megyéspüspök is, aki homíliájában Szent Lászlót állította példának diákok és pedagógusok elé egyaránt.

A szobi Szent László Gimnázium története régre nyúlik vissza: a lazarista atyák, azaz a Páli Szent Vince által alapított katolikus társaság tagjai 1931-ben érkeztek Szobra, miután a Luczenbacher családtól megvásárolták szobi vadászkastélyukat a hozzá tartozó földbirtokkal együtt. Itt missziósházat, szemináriumot és főiskolát működtettek egészen 1949-ig, amikor a kommunista hatalomátvételt követően a szerzetesrendeket feloszlatták, az egyházi vagyont pedig államosították.

A lazaristák 1989-ben, a rendszerváltozással kapták vissza a szobi ingatlant, ahol a rend gimnázium és diákotthon létesítése mellett döntött, ugyanis felismerték, hogy az éppen megalakult demokratikus Magyarországon nagy szükség van a katolikus lelkületű, nehéz szociális helyzetben élő fiatalok oktatására, nevelésére. Az alapító atyák által megálmodott gimnázium és diákotthon három alappilléren nyugodott és nyugszik mind a mai napig: katolikus lelkiségű, magyarságközpontú, családias hangulatú oktatás-nevelés. Így indult el a katolikus, négy évfolyamos Szent László Gimnázium és Diákotthon első évfolyama két osztállyal 1993-ban.

A 2023/24-es tanévben megalapításának 30. évfordulóját ünnepelte az iskola. A június 20-i ünnepi rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere; Barta Szabolcs lazarista tartományfőnök; Papp Dávid, a Lazarista Öregdiák Klub elnöke, valamint Németh Gábor igazgató.

A beszédek után a püspöki szentmisén adtak hálát a pedagógusok és a diákok az elmúlt tanévekért.

Marton Zsolt megyéspüspök homíliájában az iskola névadóját, Szent László királyt méltatta, külön odafordulva a jelen lévő fiúkhoz, férfiakhoz: „Szent Lászlónak speciális üzenete van számotokra: szükség van hitvalló magyar férfiakra.

Ma is kellenek hősök és szentek a rendkívüli helyzetekben és a hétköznapokban is; családapák, papok, szerzetesek, politikusok, üzletemberek, gazdák…, akik az evangéliumi értékek alapján gondolkodnak, beszélnek és cselekszenek.”

Majd az egész ünneplő közösséghez szólva kiemelte, hogy Szent László odaadó, szolgáló életével mindenki számára példa lehet. „Az ő élete nemcsak erő, hanem odaadás is. Egész életét odaadja egyházáért, hazájáért. Szilárdan áll VII. Gergely pápa mellett az Egyház szabadságáért vívott harcában. Önfeláldozó: a mogyoródi csatában ruhát cserél bátyjával, hadd higgye az ellenség, hogy ő a vezér, őt öljék meg inkább. László nagylelkű is: unokatestvére, a korábbi király, Salamon áskálódásait újból és újból megbocsátja, majd szabadon engedi a visegrádi várból.”

A püspök nemcsak a régmúltra, hanem a jelenre is reagált, így a fiatalok nyelvén szólva zárta beszédét. „Iskolai újságotok neve: SzLenG (Szent László Gimnázium). Ötletes. Ismert szleng kifejezés az influenszer szó. Azt kívánom nektek, hogy a szentek legyenek az influenszereitek, élükön Szent Lászlóval és Páli Szent Vincével!”

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria