A szentszéki képviselő az UNESCO ülésén: Őrizzék meg a Notre-Dame identitását

Kitekintő – 2019. július 11., csütörtök | 19:32

Francesco Follo érsek, a Szentszék UNESCO melletti állandó megfigyelője felszólalt Bakuban, a Világörökség Bizottság július 10-én zárult ülésén a párizsi Notre-Dame helyreállítási munkálatai kapcsán.

Francesco Follo beszédében közvetítette a Szentszék kérését: adják vissza a Notre-Dame-ot a hívőknek, a nem vallásos embereknek és a következő nemzedékeknek; a helyreállítás  azokkal az alapelvekkel összhangban folyjon, amelyek a kulturális örökség védelmére vonatkoznak, beleértve annak alapvető vallási dimenzióját is, amely elengedhetetlen feltétel.

Az érsek utalt Ferenc pápára, aki a katasztrófát követő napon üzenetet küldött Michel Aupetit párizsi érseknek, világos szavakkal kifejezve kérését és kívánságát, hogy az összefogásnak és a helyreállítási munkáknak köszönhetően a Notre-Dame legyen ismét a francia főváros gyönyörű ékszerdoboza, építői hitének jele, egyházmegyéje anyatemploma, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és spirituális öröksége.

„A jelenlegi helyreállítási és újjáépítési munkálatok során ki kell emelni a Notre-Dame istentiszteleti dimenziójának központi jelentőségét – ahogy Michel Aupetit érsek is ajánlotta –, hogy megmaradjon a hely szent jellege. Ezért elsődleges szempont az istentisztelet és a hozzá kapcsolódó szertartások folytatásának biztosítása. Alapvetően fontos ennek a jellegnek a megőrzése, mert a székesegyházhoz kapcsolódnak különféle tényezők, amelyek egyben kölcsönösen függnek is egymástól: egyrészt a vallási élet és ennek megnyilvánulási formái, másrészt pedig az istentisztelet és azok a struktúrák, amelyek ezt őrzik. Ezért azok az elemek, amelyeket újjáépítenek, meg kell hogy feleljenek annak a célnak, amiért az épületet eredetileg építették, hogy megőrizzék a Notre-Dame identitását.” Follo érsek felszólalása a Világörökség Bizottság éves ülésén azt követően hangzott el, hogy néhány nappal korábban megjelentek a sajtóban olyan hírek, amelyek fantáziadús terveket mutattak be a Notre-Dame helyreállítása kapcsán – mint például egy üvegház létrehozása a templom tetején.

* * *

Eddig 38 millió eurónyi adomány gyűlt össze az újjáépítésre. Erről a párizsi érsek adott hírt a sajtóban. Ez az összeg sokkal alacsonyabb, mint a korábban ígért 850 millió eurós felajánlás, amelyet Franck Riester francia kulturális miniszter jelentett be május közepén. Aupetit érsek ennek ellenére bizakodó, hiszen, mint mondta, a nagyobb adományok adminisztrációs átfutási ideje hosszabb időt igényel.

A Notre-Dame a katolikus egyház legfontosabb istentiszteleti helye Párizsban. A gótikus építészet egyik legünnepeltebb példája a világon, 1991 óta az UNESCO-világörökség része. A katedrális jogilag a francia állam tulajdona. Április 15-én, nagyhétfőn érte súlyos tűzkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria