A szenvedés helyein a béke útjait keressük – Gallagher érsek látogatása Ukrajnában

Kitekintő – 2022. május 23., hétfő | 13:56

Május 21-én véget ért Paul Richard Gallagher, a szentszéki államközi kapcsolatok titkára négynapos ukrajnai látogatása. Járt Lviv (Lemberg) és Kijev városában, a litván Visvaldas Kulbokas kíséretében, aki beszámolt a SIR hírügynökségnek az utazásról.

A SIR akkor érte el telefonon az apostoli nunciust, amikor elhagyta Lvivet, és visszatérőben volt a fővárosba. Kulbokas végig Gallagher érsek kísérője volt a Lviv és Kijev közti úton. Intenzív napok voltak: találkozott menekültekkel, el tudott menni a nagy tömegmészárlások helyszíneire – Bucsa, Irpiny, Vorzel –; felkereste a helyi római és görögkatolikus egyház püspökeit, beszélt az ország vezetőivel is. Kijevben találkozott a miniszterelnökkel, a köztársasági elnöki hivatal vezetőjével és a külügyminiszterrel, a kormány más magas rangú tisztviselőivel, hogy „együtt gondolkozzanak azon, milyen utakat látnak maguk előtt, és a Szentszék hogyan járulhat hozzá a béke kereséséhez és a jövőbeli újjáépítéshez”.

– Milyen jelentősége volt annak, hogy Gallagher érsek elment Ukrajnába?

– Több szempontból is jelentős. Gallagher érsek látogatása mindenekelőtt nagy jele annak, hogy a Szentszék közel áll az ukrán néphez. Ugyanakkor ez a látogatás lehetővé tette Gallagher érsek számára, hogy kezével érintse, szemével lássa és meghallgassa mindazt, amiben itt élnek, megérezze, milyen lélekkel élik meg a helyzetet, lássa ennek negatív, de pozitív aspektusait is. Gallagher érsek elmondta nekem, hogy a remény sok jelét látta, a lerombolt helyeken is, ahol már kezdik az újjáépítést, visszatér az élet. Bátorító ezt látni. De tapintani tudta a negatív aspektusokat is, vagyis a szenvedést és a helyzet drámai voltát. Másik fontos része volt a látogatásának a kormány tisztviselőivel való találkozás, hogy együtt gondolkozzanak azon, milyen utakat látnak maguk előtt, és a Szentszék hogyan járulhat hozzá a béke kereséséhez és a jövőbeli újjáépítéshez.

– Mit kérnek a politikai vezetők a Szentszéktől?

– Különféle kéréseik vannak; a részletekbe nem mennék bele. Erkölcsi támogatást mindig kérnek. Egy másik dolog, amit a Szentszéktől kérnek, hogy legyenek készek egy esetleges közvetítésre. Az ukránok sokszor, ismételten kérték ezt. Kérik, hogy ha sor kerül rá, a Szentszék legyen a közvetítő a tárgyalásokon, ha a másik fél, Oroszország is elfogadja. A Szentszék részéről megvan a készség, de akkor teheti meg, ha mindkét fél kéri, nem csak az egyik. Aztán ott vannak a humanitárius kérdések. Szó esett néhány humanitárius kérdésről, amelyben Ukrajnának szüksége van a nemzetközi közösség, különösen a Szentszék támogatására. Nehéz, nagyon összetett kérdések, sokféle bonyolult kérdés, amiben segítséget kérnek. És ott van az ország újjáépítésének kérdése, hogy milyen támogatást tudunk adni. Végül – megköszönve a Szentszéknek az egészségügyi téren már meglévő együttműködést, különösen a Gyermek Jézusról elnevezett gyermekkórházzal – azt kérik, hogy folytatódjon ez a segítségnyújtás, mert nagyon fontos ellátni a gyerekeket, különösen azokat, akik most Ukrajnában nem kaphatnak kezelést.

– Mit lehet tudni Ferenc pápa ukrajnai utazásának lehetőségéről?

– A vezetők megerősítették Ferenc pápa meghívását, hogy látogasson el az országba. Mindazt, amit az ország vezetői mondtak és kértek, Gallagher érsek biztosan átadja a Szentatyának.

– Mit jelentett Önnek ez a látogatás?

– Nagyon fontos látogatás volt számomra. Lelki és szellemi értelemben is nagy bátorítás. Fontos, hogy közvetlen elöljáróm láthatta a valós helyzetet, ez megkönnyíti a munkát.

– Nyilvánvaló, és Gallagher érsek is többször utalt rá, hogy a Szentszék nagy erőfeszítéseket tesz a békéért. De lehetséges még a béke?

– Ez nagy kérdés. Nem tudom, van-e rá válasza valakinek. Mit tehetünk? Mit tehetünk még, hogy közelebb kerüljünk a békéhez? Nagy kérdés, amely továbbra is kérdés marad.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria