A szépséget Isten ajándékozza nekünk – A pápa fogadta egy művészekből álló francia közösség tagjait

Ferenc pápa – 2022. február 18., péntek | 19:00

A megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő francia Szépség diakóniája közösség tagjait fogadta február 17-én Ferenc pápa. A művészekből álló delegáció vezetője Robert Le Gall OSB toulouse-i érsek volt.

A Szentatya úgy fogalmazott, a művészek segítik előrehaladni korunk embereit a szépség útján (via pulchritudinis). A Szentírás sokszor beszél a világegyetem szépségéről, ami a Teremtő szépségére utal. Mindez arra a hivatásunkra emlékeztet minket, hogy

a szépség kézművesei és őrzői vagyunk.

A művészet bizonyos értelemben kiegészíti a teremtett világ szépségét. Amikor pedig a hitből nyer ihletet, még világosabban megmutatja az embereknek az isteni szeretetet, melyből fakad – mondta beszédében a pápa, majd köszönetet mondott a mozgalom tízéves munkájáért, mellyel a tehetséges művészeket támogatják a hit és az evangelizálás útján.

2012 októberében, az új evangelizációval foglalkozó püspöki szinódus alatt született meg Daniel és Anne Facérias kezdeményezésére a Diaconie de la beauté (Szépség diakóniája) egyesület mint egy olyan szolgálat, amely a művészeket visszavezeti a szépséghez és a szépséget a művészekhez, hogy Isten szépségének tanúi lehessenek.

A tagok zenészek, költők, énekesek, festők, építészek, filmesek, szobrászok, színészek vagy táncosok... Bármilyen szakterületen is dolgoznak, együtt próbálják megélni az igazság keresését és szenvedélyüket. (Forrás: Diaconie de la beauté Facebook-oldala)

A szépség képes közösséget teremteni, mert egyetlen szimfóniában egyesíti Istent, az embert és a teremtett világot. Összeköti a múltat, a jelent és a jövőt, mert egy helyre irányítja a különböző emberek és népek tekintetét – idézett a pápa a Vatikáni Múzeum támogatóinak mondott 2018-as beszédéből.

A művészeket nem korlátozza az idő, mert alkotásaik minden kornak szólnak. A tér sem korlátozza őket, mert a szépség mindenkiben megszólíthatja az egyetemest, főként az Isten utáni szomjat, túl minden nyelvi vagy kulturális akadályon.

A hiteles művész mindenkinél jobban beszél Istenről, képes megéreztetni a szépséget és a jóságot, eléri az emberi szívet, melyben felragyog a Feltámadott igazsága és jósága

– utalt a pápa Evangelii gaudium kezdetű buzdítására.

Érdemes újraolvasni Szent II. János Pál sorait, melyeket a művészekhez írt: ahhoz, hogy átadja a Krisztus által rábízott üzenetet, az Egyháznak szüksége van a művészetre. A művészet képes színekbe, formába, hangokba öntetni a megfoghatatlant az arra fogékony néző vagy hallgató számára. Ezért fontos arra törekedni, hogy érthető és befogadható legyen az alkotás, az embert érzékeny és együttérző szívre hangolja, hogy szerető tekintettel nézzen a világra és a másik emberre.

A mostani nehéz helyzetben, amikor világunkat a bizonytalanság és a szomorúság tölti el, a művészek küldetése még fontosabbá vált.

A szépség ugyanis mindig örömforrás, kapcsolatba hoz minket az isteni jósággal. A szépséget Isten ajándékozza nekünk. Ez pedig örömmel tölt el, megnyugtat, jót tesz nekünk.

Növeli hitünket, ezért közelebb visz minket az Úrhoz – mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria