A szerető figyelem imája – Szent Ignác legkedvesebb negyedórája

Nézőpont – 2016. szeptember 28., szerda | 19:15

James Martin, a népszerű amerikai jezsuita ajánlotta olvasói figyelmébe a Szent Ignác-i examen gyakorlatát, „a szerető figyelem imáját”, melyhez megfogalmazott egy segítő vezérfonalat is.


„Ignác legkedvesebb negyedórája” – fogalmaz a magyar jezsuiták honlapja. –
„A Szent Ignác-i examen a szerető figyelmesség imája. Kerete rendkívül egyszerű: napunk egy alkalmas időpontjában elcsendesedünk, és visszatekintünk az előző examen óta eltelt időre. Lényege a bennünk működő erők, belső megmozdulások mérlegelése, kiértékelése. Az examen gyakorlata azt szolgálja, hogy megérezzük, megtaláljuk Istent önmagunkban, teljes emberi személyiségünkkel odaforduljunk Istenhez.”

James Martin SJ javaslatai is segíthetnek az examen gyakorlásában:

1. Jelenlét: Emlékezz arra, hogy amikor imádkozol, különleges módon vagy Isten jelenlétében. Kérd Istent, hogy legyen segítségedre imádságodban.

2. Hála: Idézz fel két vagy három dolgot, ami ma történt veled, és amiért különösen is hálás vagy. Ízlelgesd ezeket az ajándékokat, aztán adj hálát értük Istennek.

​3. Visszatekintés: Tekints vissza a napodra a kezdetétől a végéig, és figyeld meg, hol tapasztaltad Isten jelenlétét. Észlelj minden tapasztalást a legnagyobbtól a legkisebbig: egy jó baráti beszélgetéstől kezdve a napfény melegéig az arcodon. Mikor szerettél? Mikor szerettek?

4. Bánat: Talán ma bűnt is követtél el, vagy tettél valamit, amit bánsz. Fejezd ki bánatodat Istennek, és kérd bocsánatát. Ha súlyos bűnről van szó, keresd az imádságban, hogyan nyerhetnél bocsánatot attól az embertől, akit megsebeztél, vagy felkészülhetsz a szentgyónásodra.

5. Kegyelem: Talán szeretnél visszatérni az imádságod egy hangsúlyos pontjához és elmondani Istennek, milyen érzések voltak benned. Az imádság végén kérd Isten kegyelmét a következő napra.

Egy idő után, ahogy imádkozod az exament, Isten jelenlétét sokkal inkább észre fogod venni pillanatról pillanatra, nem csak a nap végén. Az egész napot mint imádságot látod majd. Később felfedezed, hogy – ahogy a jezsuiták mondják – a tevékenységben is szemlélődővé válsz.

Mi az, hogy examen?

A Szent Ignác-i examen – ahogy a latin eredetű szó sejteti is – egyfajta lelkiismeret-vizsgálat. Olyan folyamat, amelyben kifejeződik a jó és a rossz, az értékes és értéktelen elkülönül egymástól. Mégsem a múlton való rágódás, nem turkálás bűneink között, nem az önvád gyakorlása, hanem a valóságunk, Istennel való kapcsolatunk hálás tudatosítása. Egy examen rendes körülmények között 15 percig tart, és jellegzetes időpontja az este. Szent Ignác a reggeli napindításnál és délben, ebéd környékén is ajánl egy-egy vissza- és előretekintést. Érdemes kikísérleteznünk, hogy melyek a számunkra alkalmas időpontok, mennyi időt tudunk szánni a gyakorlatra, és milyen módon végezzük.

Forrás: Jezsuita.hu

Fordította: Kámán Veronika

Forrás: James Martin SJ/Facebook

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria