A szerzetesrendek összefogása jegyében új képzéssorozat indul a Sapientia Főiskolán

Megszentelt élet – 2018. február 15., csütörtök | 12:26

2018 első felében a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán új képzéseket indítanak szerzetesek számára. A kurzusokat a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának Irodája szervezi. A kezdeményezésről január 27-én tájékoztató napot tartottak az intézményben.

Magyar Rendfőnöknők Konferenciája (MRK) és a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája (FSZK) elnöksége a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája szervezésében januárban megkezdte a Magyarországon működő rendek szolgálatainak összehangolását. Ennek egyik gyakorlati megvalósulása a szerzetesek számára indított új képzéssorozat a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. A januári találkozó célja az volt, hogy bemutassa a 2018 első felében induló kurzusokat és vezetőit.

A résztvevőket Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, az FSZK elnöke köszöntötte. „Ha célkitűzésként fogalmazzuk meg, hogy a magyar szerzetes olyan valaki, aki képződik, akkor ezzel tudjuk egymást segíteni. Ha én képződöm, ezzel hatok a másik közösségben lévőre, hogy ő is fontosnak tartsa ezt. Erre van lehetőségünk most, nagyszerű dolog, én ezért örülök ennek a mai napnak. Kezdetén vagyunk a folyamatnak, valamit útjára indítunk, és mondhatnám, hogy hát ez még csak a kezdet... Tetszik az a görög mondás: »A kezdet az egésznek a fele« (Arisztotelész). Vagyis, ha már megtettünk egy lépést a kezdetnél, akkor azzal hatalmasat léptünk” – fogalmazott.

A köszöntő után Lobmayer Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöke és Tornay Petra iskolanővér előadását hallgathatták meg a résztvevők Miért jó képezni a rendtársakat? címmel.

Az elméleti bemutatás után a szerzetesek a gyakorlatban is kipróbálhatták kiscsoportokban az általuk választott képzést.

Az induló képzések témái és csoportvezetői:

Guba Imre és Gulyás Péter: Konfliktuskezelés;

Répássy Helga, Pádár Mariann, Répássy Balázs: Vezetői kompetenciák fejlesztése;

Guba András: Szupervízió;

Versegi Beáta Mária, Schuschnigg Theresia: „Ennek a kenyérnek az erejével”;

Tornay Krisztina M. Petra: Isten női arca – női személyiségfejlődés, női spiritualitás, női vezetés;

Fehérváry Anikó, Szászi Balázs: Bázisok – Családom a közösségem, közösségem a családom;

Hári Ildikó, Szmejkál Szabolcs: Életközepi megújulás.

További információ és jelentkezés a szerzetesek képzése honlapján.

Forrás: Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája

Fotó: Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája; Kepzes.szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria