A szexuális erőszak áldozatainak ajánlják az idei Nobel-békedíjakat

2018. október 12., péntek | 14:51

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlották kitüntetésüket az idei Nobel-békedíjasok, Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista – jelentették be október 5-én Oslóban.

A jelöltek a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükért részesültek ebben az elismerésben – olvasható a bizottság indoklásában. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban. A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd.

Murad a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetést és meghatottságot érez a díjjal kapcsolatban. „Mint egykori áldozat, hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy felhívhatom a nemzetközi figyelmet a jazidik nehéz helyzetére, akik elképzelhetetlen bűncselekményeket szenvedtek el a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) által elkövetett népirtás óta, amely 2014-ben kezdődött – mondta. – Ajánlom ezt a díjat minden jazidinak, irakinak, kurdnak, minden kisebbségnek és a szexuális erőszak áldozatainak világszerte” – áll Murad közleményében.

Az Iszlám Állam őt is elrabolta 2014-ben Moszul elfoglalásakor, és szexrabszolgaként adták-vették. Tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Végül egy szunnita muszlim család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából. 2017-ben Az utolsó lány címmel megírta az általa átélt és látott szörnyűségeket.

Mukwege szintén a szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta díját. „Ez azt bizonyítja, hogy már elismernek titeket. Ennek a díjnak nem lenne semmi értelme, ha nem ismerné el a nők harcát” – mondta a 63 éves kongói sebész-nőgyógyász. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban, Bukavu városban. Az orvos 1999 óta a szexuális erőszak több mint 85 ezer áldozatát fizikai kezelésben és pszichológiai támogatásban. „Éppen egy műtét közepén voltam, amikor az emberek üdvrivalgásban törtek ki körülöttem” – mondta a telefonban Mukwege a Nobel Alapítvány hivatalos honlapja szerint. „Nagyon megható volt” – tette hozzá. Mukwege közleményében elmondta továbbá: nagyon tiszteli Muradot bátorságáért és erejéért, megtisztelve érzi magát, hogy együtt említik vele, mint a Nobel-békedíj kitüntetettjét.

António Guterres ENSZ-főtitkár gratulált az idei Nobel-békedíjasoknak, akiket „az emberi méltóság védelmezőinek” nevezett. Guterres kiemelte Murad „erőteljes pártfogását”, amellyel – mint azt az ENSZ-főtitkár mondta – hozzájárult az ENSZ-vizsgálathoz, amelyet az Iszlám Állam tagjai által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatosan folytat a világszervezet. Az ENSZ-főtitkár „az emberi jogok rettenthetetlen bajnokának” nevezte Mukwegét, aki ellen korábban merényletet is megkíséreltek.

A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll – döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én. 

Forrás: Híradó.hu/MTI

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat