A titok feltárja önmagát – Püspöki szentmisével kezdődött az akadémiai év Pécsen

Hazai – 2018. szeptember 13., csütörtök | 13:59

Szeptember 10-én közös Veni Sancte szentmisével indította a 2018/19-es akadémiai évet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem közötti együttműködés több évre nyúlik vissza. A hittanár szakos hallgatók tanárképzését a PTE biztosítja, és egyre többen választanak bölcsészet- vagy természettudományi tanulmányaik mellé hittanár-nevelőtanár szakot.

A szeptember 10-i tanévkezdő szentmisén Udvardy György megyéspüspök az evangéliumból kiindulva a tanulás, tanítás értelméről, céljáról, módjáról és igazi eredményéről elmélkedett. Hangsúlyozta: az egyes tudományterületek szabályainak, titkainak felfedezésén keresztül a teljes, ép, egységes tudásra szeretnénk eljutni, amely tágítja az ember elméjét. A tudást eltakaró fátyol fellibbentése azonban nem az emberi elme, hanem a Szentlélek műve: a titok feltárja önmagát.

„Nagy alázattal szeretnénk a misztériumra tekinteni, hogy bensőnkben szabad, önálló és felelősséget vállaló emberekké váljunk. Isten szent Lelke vezet el bennünket a szeretetben való növekedésre” – fogalmazott a főpásztor. Prédikációja végén azt kérte a fiataloktól, hogy ismerjék meg az egyházmegye vallási, kulturális értékeit, és vegyenek részt kulturális, oktatási tevékenységében. Fiatalos lelkülettel, az új meglátás erejével segítsék őt az egyházmegye megújításban, hogy a közös szolgálat mindig lendületes maradhasson.

Az áldozási könyörgések után a hittudományi főiskola kinevezés előtt álló két oktatója, Lukács Ottilia és Csonta István tett hitvallást és hűségesküt. A szentmisét követően a főiskola augusztusban záróvizsgázott hallgatói vették át oklevelüket, majd a résztvevők átvonultak a tavaly, a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából felavatott, Nagy Lajos királyt és Vilmos püspököt ábrázoló szoborhoz, ahol a PTE képviseletében Gábriel Róbert rektorhelyettes köszöntötte az egyetemi és főiskolai polgárságot.

A szobornál Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora Ferenc pápa gondolataival nyitotta meg a 2018/19-es akadémiai évet: „Az Egyház szíve fiatal, mert az evangélium folytonosan megújítja. A mi feladatunk pedig az, hogy tanulékonyan járuljunk hozzá ehhez a folyamatos megújuláshoz.” A rektor a Szentatya szavait mint a tanév mottóját idézte, és csatlakozva a megyéspüspök kéréséhez feladatként határozta meg az egyházmegye megújulásának segítését hittanárként, lelkipásztorként, teológusként.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria