A törökországi és szíriai földrengés károsultjainak gyűjt a Máltai Szeretetszolgálat

Kitekintő – 2023. február 8., szerda | 12:02

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) gyűjtést hirdet a február 6-i törökországi és szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A segélyszervezet Szíriában három katasztrófa sújtotta városban nyújt humanitárius segítséget, két mobil klinikát telepít és az ellátásra szorulók fogadására, elsődleges segítségnyújtásra szolgáló „hotspotot” alakít ki helyi partnerszervezeteinek közreműködésével.

A humanitárius akciót az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal mindenki támogathatja.

Február 7-én Szíriába utazott a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Solymári Dániel, hogy a helyi humanitárius tevékenységet megszervezze és koordinálja. Az elsődleges tervek szerint három településen, Aleppóban, illetve Latakia és a tőle 25 kilométerre feklvő Dzsabla városában nyújt segítséget az MMSZ, mely két konténerben kialakított mobil klinikát telepít át a földrengések helyszínére, illetve fűtött, melegedőhelyként szolgáló, a segítségre szoruló embereket élelmiszerrel, innivalóval és higiénés termékekkel váró úgynevezett hotspotot létesít a közelben.

A Máltai Szeretetszolgálat tíz éve nyújt segítséget Szíriában, számos programot valósított meg a háború által feldúlt országban a szíriai görögkatolikus melkita egyház szervezeteivel együttműködve, így a harcokban megrongálódott lakóépületeket állított helyre Homszban, önfenntartó farmot alakított ki a sivatagos területeken, több településen intézményeket újított fel. Öt évvel ezelőtt a segélyszervezet felújította és kibővítette Aleppó közkórházát, ezzel párhuzamosan mozgó orvosi rendelőket állított szolgálatba a falvakban élő lakosság ellátására. A földrengés helyszíneire ez utóbbiak közül telepít át két egységet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria