A Vatikán négyszáz libanoni fiatal számára biztosít ösztöndíjat

Ferenc pápa – 2020. május 18., hétfő | 9:45

A vatikáni Államtitkárság május 14-én hozta nyilvánosságra azt a sajtóközleményt, mely Ferenc pápa Libanonnak nyújtott rendkívüli gesztusáról tudósít: a pápa az Államtitkárság és a Keleti Egyházak Kongregációja révén négyszáz libanoni diák számára biztosít ösztöndíjat egyetemi tanulmányaikhoz.

Ferenc pápa atyai gondoskodással figyeli ezekben a hónapokban is a szeretett Libanon helyzetét, melyről Szent II. János Pál pápa azt mondta, nem csupán egy ország, hanem „üzenet”, és ahol XVI. Benedek pápa 2012-ben közzétette A közel-keleti Egyház kezdetű szinódus utáni apostoli buzdítását. Libanon mindig az együttélés és a testvériség példája volt – az együttélésé és a testvériségé, amit a tavaly februárban Abu-Dzabiban aláírt, az emberi testvériségről szóló dokumentum az egész világ számára ajánlott.

Idén emlékeznek meg a mai modern állam elődje, Nagy-Libanon megalakulásának századik évfordulójáról, miközben „a cédrusok országa” súlyos gazdasági válságot él át, amitől főleg a fiatalok szenvednek, akik egyre aggasztóbbnak látják a jelent, és mind bizonytalanabbnak a jövőt. Ebben az összefüggésben egyre nehezebb biztosítani a libanoni fiatalok számára az oktatást is, sok helyen, különösen a kisebb településeken egyházi intézmények biztosítják ennek lehetőségét.

A közelség konkrét jeleként a Szentatya az Államtitkárság és a Keleti Egyházak Kongregációja révén 200 ezer USA-dollárt (mintegy 66 millió forintot juttatott) el a libanoni apostoli nunciatúrának. Ebből az összegből négyszáz diák számára teremtenek ösztöndíjat, annak a reményében, hogy megvalósul a szolidaritás, és hogy a nemzeti és nemzetközi szereplők felelős módon munkálkodnak a közjó érdekében, legyőzve minden megosztottságot és részérdeket.

A pápa gesztusa kapcsolódik ahhoz a segítséghez, amit a Keleti Egyházak Kongregációjának szükségalapja biztosított Libanonnak a járvány elleni küzdelem támogatására.

Isten Anyja, aki a Libanon felett magasodó Harissza hegyről tekint le az országra, e nép többi szentjével együtt védelmezze a libanoni embereket – zárul az Államtitkárság közleménye.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria