A Vatikán visszaszolgáltatja az athéni Parthenón nála lévő darabjait

Kultúra – 2022. december 19., hétfő | 20:22

Az ókori világ egyik leghíresebb temploma, az athéni Parthenón évszázadokkal ezelőtt elvitt szobordarabjait szolgáltatja vissza a Vatikán – idézte a Szentszék bejelentését a Vatican News hírportál december 15-én.

A Pallasz Athénénak szentelt ókori templom három régészeti leletéről van szó. A 2500 éves szobordarabokat mostanáig a Vatikáni Múzeumban őrizték, évente több mint hatmillió látogató csodálta meg őket.

A Krisztus előtti 5. században az Akropoliszon emelt templom darabjai az 1800-as években kerültek a XVI. Gergely pápa alapította úgynevezett pogány gyűjteménybe, ami a később a nagyközönség előtt is megnyitott Vatikáni Múzeum antik részének alapja lett.

Az első szobordarab egy lófejet ábrázol a Parthenón nyugati homlokzati díszítéséről: az Athéné kocsiját húzó négy nagy méretű ló egyikéé lehetett. A jelenetben Poszeidón isten is szerepelt, aki Athénével Attika megszerzéséért küzdött. A Vatikáni Múzeum adatai szerint a lófej a templomon volt egészen 1674-ig, 1688-ban Marcantonio Giustiniani velencei dózse saját római palotájába szállíttatta, majd 1823-ban került a pápai gyűjteménybe.

A másik darab egy fiúgyermek fejét ábrázolja, a szobor valószínűleg egy áldozati menethez tartozott, amely a templom belső szentélyét díszítette.

A harmadik szobortöredék egy szakállas férfiarc a templom domborművekkel díszített déli párkányfrízéről, amely kentaurok és lapiták harcát ábrázolja.

A Parthenón márványalkotásait Pheidiasz szobrászműhelyének tulajdonítják.

A vatikáni közlemény szerint a szobordarabok visszaszolgáltatását Ferenc pápa kezdeményezte. Az athéni ortodox érseknek, II. Jeromosnak juttatja el őket a „közös ökumenikus út” jegyében.

Ferenc pápa és II. Jeromos a katolikus egyházfő december 2–6. közötti ciprusi és athéni látogatása során találkozott. Akkor Ferenc pápa elismerte a katolikusok által elkövetett hibákat, és egységre szólított fel.

A Parthenón 160 méter hosszú frízdíszítésének fele a londoni British Múzeumban látható. Athén folyamatosan követeli a visszaszolgáltatását, eredmény nélkül. Márciusban az UNESCO megállapodást sürgetett az ókori műkincs sorsáról Athén és London között.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria