A világ vallási közösségeinek képviselőivel találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2019. március 10., vasárnap | 15:10

A világ különféle vallási közösségeinek mintegy 400 képviselőjét fogadta Ferenc pápa március 8-án, pénteken a vatikáni Kelemen teremben.

Ezekben a napokban rendezik a „Vallások és a fenntartható fejlődés célkitűzései” témát tárgyaló konferenciát, a vallási közösségek képviselői ezen vesznek részt Rómában.

A fenntartható fejlődés témáját Ferenc pápa beszéde elején a bevonás és a részvétel fogalmaival egészítette ki, melynek jegyében „a rendszerint peremre szorítottak, a szegények, a migránsok, az őslakosok és a fiatalok is hallathatják hangjukat”. A különféle vallási közösségek között a Katolikus Egyház is elfogadta az ENSZ 2015-ös közgyűlésén a 2030-ig előirányzott célkitűzéseket (Agenda), annak reményében, hogy az az ember átfogó, integráns fejlődését szolgálja.

A pápa határozottan elutasítja a fejlődés pusztán mennyiségi értelmezését, mely csak a GDP-re, a „bruttó hazai termékre” figyel a határtalan gazdasági növekedés „mitikus reménye” értelmében. Ez egy „veszélyes ösvény”, melyen járva esztelen módon kihasználják mind a természetet, mind magát az embert. Szent VI. Pált idézve Ferenc pápa a fejlődés emberi arcát emelte ki, mely „mindenki és az egész ember javát szeretné szolgálni”. Benedek pápa tanításából pedig arra utalt, hogy „az emberi fejlődés nemcsak gazdasági kérdés, és nemcsak szakemberek dolga, hanem mindenekelőtt egy hivatás, mely szabad és felelős választ igényel”. A föld és a szegények kiáltása igazságos elosztást követel, amit már XVI. Benedek is sürgetett: „A gazdagság nagy újraelosztását világviszonylatban eddig soha nem tették meg.”

A Szentatya örömének adott hangot, hogy a fenntartható fejlődésről szóló konferencia meghallgatja a vallások képviselőit is, akiknek pedig ki kell lépniük saját megszokott világukból, hogy választ találjanak a földnek és annak szegényeinek kiáltására, mégpedig úgy, hogy magukkal viszik legjobb hagyományaikat, kincseiket, azok közös megosztása reményében.

Az ENSZ-nek a fenntartható fejlődés terén tett célkitűzései eléréséhez az emberi személy, a föld, a növekedés, a béke és az együttműködés öt szempontját kell összehangolni. Így elkerülhetővé válik a növekedés mitikus álma, a technológiai fejlődésbe vetett hiú remény és a megoldás etika nélkül való keresése. Szent II. János Pál pápa szavával „ökológiai megtérésre van szükség” és ebben a vallások különleges szerepet játszanak. Ha szeretnénk elérni az Agenda célkitűzéseit, akkor el kell utasítani a technokráciának, a technika uralmának kísértéseit – szögezte le a pápa.

Külön kitért Ferenc pápa az őslakosok kérdésére. Rámutatott, jóllehet a világ összlakosságának csak 5 százalékát alkotják, de a föld felszínének 22 százalékát gondozzák, Amazóniától egészen az Antarktiszig, és a föld biodiverzitásának 80 százalékát védelmezik. A Szentatya sürgette, hogy a föld ősi szakralitását tisztelő őslakos népcsoportokat helyezzék az Agenda figyelmének középpontjába.

Végül a világméretű összefogást hangsúlyozta Ferenc pápa, melyből nem hiányozhat a vallások részvétele sem. „A vallások segíthetnek abban, hogy a valódi átfogó fejlődés útján járjunk, aminek a neve béke” – utalt végül VI. Pál Populorum progressio (A népek haladása) kezdetű enciklikájára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria