Adományok az egyházi fenntartású kórházaknak az ápolók világnapján

Hazai – 2020. május 12., kedd | 19:27

Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett Budapesti Szent Ferenc Kórház udvarán a társadalom összefogását jelképező, az egyházi kórházak járványügyi védekezését segítő adományokat adtak át május 12-én, kedden délelőtt.

Maszkokat, Béres Cseppeket és fertőtlenítőszereket adományozott egyházi kórházaknak és bentlakásos intézményeknek a Johnson&Johnson, a Béres Gyógyszergyár Zrt. és a Román Nemzetiségi Önkormányzat. Az adományokat most is, ahogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta a felajánlásokat folyamatosan, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) keretében együttműködő egyházi karitatív szervezetek juttatják el az érintetteknek.

Az eseményen az adományozó vállalatok és segélyszervezetek, valamint az egyházi fenntartású kórházak képviselői mellett részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is.

Herczegh Anita emlékeztetett, hogy május 12-e az ápolók világnapja és ez a nap különösen indokolja, hogy köszönetet és hálát mondjunk az ápolóknak; nekik szól a Sándor-palota ablakába kihelyezett piros szív is.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az egyházi fenntartású kórházak támogatása is, hiszen most a kórházakban és a bentlakásos szociális intézményekben nagyon intenzív feladatellátás valósul meg, és sokkal nagyobb teher és felelősség hárul rájuk. Az NHKT döntése alapján ezért a maszkokat ezúttal négy budapesti egyházi kórház (Budapesti Szent Ferenc Kórház, Bethesda Gyermekkórház, Budai Irgalmasrendi Kórház és Mazsihisz Szeretetkórház), az immunerősítő cseppeket és fertőtlenítőszereket pedig bentlakásos intézmények kapják országszerte; az adományok eljuttatásában a karitatív szervezetek segítenek.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke 5000 üveg Béres Cseppet ajánlott fel az ellátottak és ápolók immunrendszerének erősítése érdekében. Varga Beáta, a Johnson&Johnson kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport a koronavírus-járvány idején az elmúlt hetekben 21 millió forint értékű gyógyszert és higiéniai termékeket adományozott. Ezúttal 3000 dupla rétegű, fertőtleníthető orvosi vászonból készült szájmaszkot adtak át.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója az adományokat megköszönve elmondta: olyan segítség érkezett, amire különösen nagy szükség van a megnövekedett feladatellátás miatt. A főigazgató megemlítette, hogy a hazai egyházi fenntartású kórházak közössége úgy döntött, közös ápolóképzést indít.

Kozma Imre, a Budai Irgalmasrendi Kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegátusa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a felelősség fontosságát emelte ki: a mai adományozók közösséget vállalnak a felelősségben, ahogy az adományban részesülő intézmények is a felelősségvállalás alapján jöttek létre.

Az esemény végén a Katolikus Karitász igazgatója, Écsy Gábor további adományokat adott át a kórháznak 750 000 forint értékben. 140 liter felületfertőtlenítő, 50 liter alkoholos kézfertőtlenítő, 1000 darab maszk, 1000 darab gumikesztyű mellett ellátást segítő élelmiszereket is adományozott a szervezet saját forrásból a kórháznak.

A Karitász a vírus megjelenése óta rendszeresen támogat bentlakásos szociális intézményeket, kórházakat, több alkalommal szállított már a betegek és a dolgozók ellátását segítő eszközöket, vitaminokat a Szent Ferenc Kórháznak is.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria