Adventnyitó hangversennyel mondtak köszönetet a Pécsi Egyházmegye önkénteseinek és munkatársainak

Hazai – 2023. november 28., kedd | 14:31

Immár egy évtizedre visszanyúló hagyomány, hogy a Pécsi Egyházmegye hivatalaiban, plébániáin, intézményeiben dolgozó munkatársaknak és önkénteseknek adventi ünnepi hangversennyel köszöni meg egész éves áldozatos munkáját és szolgálatát a Pécsi Egyházmegyei Hivatal. Idén november 26-án, Krisztus király vasárnapján a pécsi Kodály Központban tartották a hangversenyt.

Mintegy negyven plébániáról, az egyházmegye fenntartásában működő tizenhét intézményből, az egyházmegyei hivatalból, továbbá az egyházmegye területén szolgáló szerzetesrendekből több mint ezer munkatárs, önkéntes szolgálattevő és családtagjaik vettek részt a Kodály Központban megtartott hangversenyen. Az ünnep alkalmából Hitélet-képek címmel a Pécsi Egyházmegye ünnepeiből, mindennapjaiból merítő fotókiállítás nyílt a Kodály Központ emeleti galériájában. A kiállításról további részletek ITT olvashatók.

A hangverseny szakmai koordinátora Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a Pécsi Székesegyház zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója volt.

Az est házigazdája Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke volt; a rendezvény meghívott vendégei Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Zag Gábor alpolgármester voltak.

Felföldi László püspök köszöntötte az est fellépőit és a megjelent vendégeket. „Saját kincseinket hoztuk el ide és adjuk ajándékba – fogalmazott beszédében a főpásztor. – Hálás vagyok azoknak, akik a mai estét szolgálattal töltik, mert azt akarják, hogy mindenki gazdagodjon lelkében, szívében és emberségében, hogy aztán ebből merítve tovább tudja azt ajándékozni. Szeretném, hogy ez az ünnep ebben legyen küldetés. Szeretném, ha családjainkban, saját közösségeinkben, egyházközségeinkben is szerveznénk gyönyörű ünnepeket, ahol megajándékozzuk egymást, ahol szellemi, lelki ajándékot adunk egymásnak.”

A hangverseny lényege és mélye a dallam, az üzenet egy olyan világban, mely torz dallamokat játszik. Márpedig minden szívnek, minden kapcsolatnak, minden családnak, egyházközségnek és a mi egyházmegyénknek is egy dallamot kell játszania: az élet, a jóság, a szeretet, Isten dallamát. Ez egy olyan üzenet, melyet minden szív megért és felfog, de csak akkor tudjuk továbbadni, ha figyelünk a szerzőre, az ajándékozóra, Isten Szentlelkére – zárta ünnepi beszédét Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Az elhangzott zeneművek, illetve az iskolások szavalatai Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész; Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája; Halász Ágnes zongoraművész; Radó Bertalan, a szekszárdi Baka István Általános Iskola 6. osztályos tanulója; a Pécsi Szent Mór Iskolaközpont Ritmusvarázs ütőegyüttese; Nagy Ágnes, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 9. osztályos tanulója, valamint a Véméndi Férfikórus tagjai előadásában csendültek fel. 

A hangverseny a Boldogasszony anyánk kezdetű ének és Krisztus Király vasárnapjához kapcsolódóan a Christus vincit kezdetű imádság közös eléneklésével zárult.

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal köszönetét fejezi ki Pécs megyei jogú városnak, hogy támogatásával idén is a Kodály Központban ünnepelhettek, továbbá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársainak a rendezvény lebonyolításában való közreműködésért.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria