Ahol jó dolgozni – Közösségi iroda nyílt az óbudai szaléziaknál

Megszentelt élet – 2023. május 23., kedd | 19:22

A coworking az otthoni munkavégzés alternatívája; egy hely, ahol jó dolgozni, és ahol lehetőség nyílik emberi és szakmai találkozásokra is. Az Óbudán működő Marvelli Coworkinget, amely kapcsolatot teremt a szaléziakkal, Ónodi Réka és Németh Ádám, a szalézi család volt növendékei, a közösségi iroda alapítói mutatják be.

­– Miért érdemes kimozdulni az otthon kényelméből, időt szánni az utazásra, és fizetni azért, hogy egy munkavégzésre berendezett irodában töltsük el a munkaidőnket?

– Közösségi irodáról beszélünk, ahol az inspiráló, nyugodt és technikailag jól felszerelt munkakörnyezet lehetőséget nyújt a koncentrált munkára. Itt kitüntetett helye van a kávészünetnek, ami alkalmat ad emberi és szakmai találkozásokra. A coworking telitalálat mindenkinek, aki szeretne kimozdulni a home office magányából, vagy digitális nomádként szívesen betér egy közösségi térbe. A coworking azoknak szól, akik tudják magukról, hogy fókuszáltabban és eredményesebben dolgoznak mások társaságában. A mi irodánk, a Marvelli Coworking mindezt azzal fejeli meg, hogy kapcsolódik a szalézi közösséghez. Itt azonos értékrendű emberek között alakulhatnak ki szakmai kapcsolatok. Nincs jobb, mint reggel egy szentmise, egy gyors reggeli, és már kezdődhet is a munka. 

– Milyen előnyöket nyújt az iroda?

– A közösségi irodában mi azt szeretjük a legjobban, hogy nem csak az íróasztalunk mellett ücsöröghetünk, hanem lehetőségünk van arra is, hogy inspiráló szakmai beszélgetéseket folytassunk a többiekkel. A nyugodt munkakörnyezet mellett ezért további kényelmi szolgáltatásokat is kínálunk. Van például egy napfényes teraszunk, kávézásra és ebédelésre egyaránt alkalmas bár és egy olvasósarok. Ezek lehetővé teszik a közösségi irodában dolgozók számára, hogy rövid szüneteket tartva feltöltődjenek.  

Külön kistermet biztosítunk azokhoz a munkaformákhoz, amelyek inkább elkülönülést igényelnek. A közösségi háztól kedvezményes áron bérelhető egy nyolc fő befogadására alkalmas terem, amely alkalmas értekezletek, workshopok, tréningek megtartására. Irodánkat minden érdeklődő ingyenesen kipróbálhatja egy neki alkalmas próbanapon, s így megtapasztalhatja a coworking élményét.

– Mikor látogatható a közösségi iroda?

– Hétfőtől csütörtökig 8–18 óráig, pénteken 8–15 óráig vagyunk nyitva. Változatos szolgáltatáscsomagokat találtunk ki, melyek között Don Bosco minden barátja megtalálja a munkastílusához leginkább illeszkedőt.

– Egykori szalézi növendékek szervezik, és szalézi oldalakon hirdetik az irodát. Hogyan tudnak kapcsolódni a szolgáltatásokhoz más elkötelezettségű emberek? Van szervezett ismerkedés?

– Az első alkalommal fogadjuk az érdeklődőket, megmutatjuk nekik a helyszínt, és ismertetjük a működés kereteit. Azt tapasztaljuk, hogy az ismerkedés automatikus. Egy jó diBosco kávé mellett szívesen elbeszélgetnek egymással az irodában dolgozók, amikor egyszerre tartanak szünetet, vagy közösen lazítanak pár percet a napteraszon, sétálnak egyet az udvaron.  Az értékes kapcsolatok pedig a kölcsönös tisztelet és a közös érdeklődés talaján hamar kiépülnek. 

– Kik és hogyan találnak el Önökhöz?

– Folyamatosan jelen vagyunk a közösségi médiában. A Marvelli Coworking megnyitásáról beszámoltunk a szaleziak.hu oldalon, ott vagyunk a budapesti és főváros környéki szalézi intézmények hirdetőtábláin, valamint több, nagy taglétszámú levelezőlistán is hírt adtunk a lehetőségről.

– A közösségi iroda hogyan illeszkedik az egykori szalézi növendékek – az úgynevezett „volt növendékek” – céljai közé?  

– A Marvelli Coworkinget a Don Bosco Barátai Alapítvány működteti. A szervezet, ha úgy tetszik, a szalézi öregdiák mozgalom, a Szalézi Család legújabb ága Magyarországon. Don Bosco egykori növendékeiként arra kaptunk meghívást, hogy jó keresztények és becsületes állampolgárok legyünk. A Szalézi Család volt növendék ága ezért jött létre. Nem élünk közösségben, nem teszünk fogadalmat vagy ígéretet, és mindennapi tevékenységeinkben sem vagyunk egységesek. Mi létállapotuk szerint vagyunk volt növendékek, hajtóerőnk a hála, amivel a szaléziakra gondolunk. A másik hajtóerő pedig a vágy, hogy kapcsolódjunk a Jóistenhez, egymáshoz és a szaléziakhoz. Hiszen növendékként már megtapasztaltuk, hogy milyen összefogni, és jókedvűen támogatni egymást az üdvösség felé. 

– Hogyan folyik a munka? A telefonálás ma már hozzátartozik a munkához. Nem zavaró?

– Célunk, hogy professzionális munkavégzéshez teremtsünk ideális helyszínt. Az online megbeszélésekre és a telefonhívásokra van külön hely a közösségi irodában. Tervezzük, hogy komolyabb igény esetén ezeket a helyeket részben hangszigetelt fülkékké alakítjuk. A közösségi iroda egy friss kezdeményezés, és a konstruktív visszajelzések fényében szeretnénk folyamatosan fejleszteni. 

– Hogyan jelenik meg a szalézi kötődés a mindennapokban?

– A Marvelli Coworking az óbudai szalézi rendház szomszédságában található, így az iroda környékén sűrűn megfordulnak a szalézi szerzetesek is. Az üzemeltetést két szalézi volt növendék látja el, akik nagy szeretettel várják egykori növendéktársaikat és minden érdeklődőt. A szalézi derű és családiasság kapcsolódásra ösztönöz, és megvalósulhat a szalézi voltnövendéki sajátság: az élet különböző területein összekapcsolódva erősíteni egymást az üdvösség felé vezető úton.

– Honnan kapta a nevét a közösségi iroda? Ki volt Marvelli?

– Irodánk névadója, Alberto Marvelli a 20. század első felében élt olasz mérnök, sportember, városi tanácsos. Tizenhárom éves volt, amikor Riminibe költözött a családja. A város egyik szegénynegyedében találtak lakást, ahol napszámosként dolgozó halászok és kőművesek élnek. A házuk rövid időn belül sokak otthonává vált. Alberto minden reggel ott volt a közeli szalézi templomban a szentmiséken, és rendszeresen látogatta az oratóriumot. Tizenöt éves korára már animátora az oratóriumnak, és lelkesen, teljes erőbedobással dolgozik a fiúk között. Motiválja a mély felelősségérzet és az igazságosság, ennek köszönhetően erős hatást tesz társaira, és erényei miatt nagy megbecsülésnek örvend közöttük. Ez a felelősségérzet és tenni akarás jellemzi őt akkor is, amikor a tanácsosi tisztséget elfogadva a település lakásügyeivel kezd foglalkozni. A határozott, ugyanakkor derűs és nyugodt fiatalember egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Egész környezetében általános tisztelet és szeretet övezte. Jézus iránti szeretete ösztönözte mások, különösen a rászorulók és a közjó szolgálatára. Naplójában feljegyezte: „Életemnek szüntelen, állandó lendületnek kell lennie, mégpedig az egyetlen emberi cél felé: hogy üdvözüljek, és másokat is az üdvösségre segítsek.”

 – Változatos szolgáltatáscsomagokat kínálnak. Melyek ezek?

– Az ingyenes próbanaptól kezdve a havi fix bérletig sokféle lehetőséget elérhetővé tettünk. Ezeket a későbbiekben az igényeknek megfelelően tudjuk majd bővíteni, alakítani. Az első pár hónap tapasztalatai alapján egyelőre a lehető legrugalmasabb bérlet a kelendő (10 nap/hónap). Kedvezményes árat biztosítunk a szalézi volt növendékeknek, ezzel is buzdítva őket a csatlakozásra. 

– Hol található, hogyan közelíthető meg az iroda?

– A Marvelli Coworking az Óbudai Segítő Szűz Mária-kápolna és az óbudai szalézi rendház szomszédságában található. A közösségi irodának helyszínt adó Don Bosco Közösségi Ház és Oratórium (1032 Budapest, Kiscelli utca 79.) megközelíthető a Bécsi út felől is. A 17-es, 19-es, 41-es villamosok megállója két perc sétára van, az autóval és biciklivel érkezőknek ingyenes parkolóhelyet tudunk biztosítani. A közösségi irodát a szalézi volt növendékek működtetik, és nyitott a kereszténység iránt elkötelezettek vagy érdeklődők számára.

Szerző: Trauttwein Éva 

Fotó: Szaleziak.hu

Magyar Kurír

Az írás nyomtatott változata az Új Ember 2023. május 21-i számában jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria