Állami segítséggel újítanak fel földrengés sújtotta olasz templomokat

Kitekintő – 2019. június 6., csütörtök | 12:53

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök június 3-án az elmúlt években földrengés sújtotta közép-olaszországi egyházmegyék püspökeivel találkozott az olasz püspöki konferencia épületében. A főpásztorok kezdeményezésére összehívott tanácskozáson megegyeztek abban, hogy az olasz állam a templomok tulajdonosaként hatszáz templom felújítását vállalja.

A következő tíz napban jóváhagyják a püspökökkel közösen tervezett és előirányzott minisztertanácsi tervet – nyilatkozta június 4-én Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

A Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke kezdeményezésére létrejött találkozón június 3-án az érintett térségek püspökei kifejezték, hogy „távol érzik maguktól az államot”, és úgy vélik: késlekedik az újjáépítés. A miniszterelnök elismerte, hogy végrehajtási szinten a bürokrácia késlelteti az érintett templomok helyreállítását.

A rendelet hatszáz templom felújítására 300 millió eurót (körülbelül 95 milliárd forint) irányoz elő.

A földrengések következtében háromezer templom rongálódott meg, melyek zömét be kellett zárni, és felújítás nélkül tovább romlik az állapotuk. A templomok használhatatlanná válása nehézséget okoz a hívek lelkipásztori ellátásában; az ország kulturális örökségének részeként hiányuk hátrányt jelent a turizmus számára – állapították meg a hétfői találkozón.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria