Andrea Riccardi: Perifériák – Az egyházat érintő válságok és újdonságok

Kultúra – 2023. március 23., csütörtök | 19:02

Az alábbiakban Andrea Riccardi Perifériák – Az egyházat érintő válságok és újdonságok című, a Vigilia Kiadó által a közelmúltban magyarul is kiadott kötetének ajánlóját olvashatják.

Megválasztása után Ferenc pápa azonnal felhívta mindenki figyelmét a perifériák témájára. A kereszténységben a perifériáknak hosszú és összetett története van. Sőt a perifériák nemegyszer egymástól eltérő történetek és tapasztalatok kereszteződési pontját is jelentik. A pápa valójában csak megújította az Egyház érdeklődését a témakör iránt. „Az Egyház – mondta Bergoglio nem sokkal megválasztása előtt – arra kapott meghívást, hogy

kilépjen önmagából, és elmenjen a perifériákra, nemcsak a földrajzi, hanem az egzisztenciális peremvidékekre is: ahol a bűn, a fájdalom, az igazságtalanság, a tudatlanság misztériuma lakik, ahol megvetés övezi a vallásos embereket, a gondolkodást, és ahol minden nyomorúság jelen van.”

Ez a könyv a pápa szavaiból kiindulva konkrét és metaforikus perifériák keresésére indul, melyek történetét szent szövegekből kell felfejtenünk, hogy aztán áttekintve az évezredeket azokhoz a metropoliszokhoz érjünk, amelyekben ma élünk.

A kötet kérdéseket tesz fel nekünk az Egyház által átélt válság mély értelméről és a remény útjáról, amelyet bejárhatunk, hogy a keresztény üzenet új központi szerepét felfedezzük.

Andrea Riccardi (1950) olasz történész és politikus, a Sapienza és a Bari Egyetem professzora, a Magyarországon is működő Sant’Egidio közösség alapítója. A kortárs világ és a vallási jelenség történésze. 2011 és 2013 között nemzetközi kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter volt Mario Monti kormányában. 2015-től a Dante Alighieri Társaság elnöke.

Könyvei közül magyarul olvasható: Keresztények a vértanúság századában (Új Ember Kiadó, 2002); Együttélés (Európa Kiadó, 2009); Ferenc pápa és az ő ideje (Bencés Kiadó, 2019).

Andrea Riccardi Perifériák – Az egyházat érintő válságok és újdonságok című kötete megvásárolható vagy megrendelhető a Vigilia szerkesztőségében (1052 Budapest, Piarista köz 1.; (36) 1-486-44-43; vigilia@vigilia.hu), vagy ITT.

A kötetet Thullner Zsuzsanna fordította.

Forrás: vigilia.hu

Fotó: Andrea Riccardi/Facebbok; Vigilia Szerkesztőség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria