„Anya olvas!” – Hangoskönyvet készítenek látássérült gyermekek számára

Kultúra – 2019. április 26., péntek | 10:49

Édesanyák olvastak fel meséket egy látássérült gyermekeknek készülő hangoskönyv számára április 9-én a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének kezdeményezésére Nyíregyházán.

Anya mos, főz, könnyet törölget maszatos arcokról, altatódalt dúdol, hátizsákba pakol, megnevettet – ideális esetben mindezt apával együtt. Anya olvas. Anya így is segít, de nem csak a saját gyermekének.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének „Anya olvas!” kezdeményezése az édesanyák segítségét kérte a látássérült gyermekek mindennapjainak megkönnyítéséhez. Azok az édesanyák, nagymamák – összesen harmincöten –, akik a közösségi portálon meghirdetett eseményre jelentkeztek, április 9-én az egyesület nyíregyházi hangstúdiójában olvasták fel gyermekük, unokájuk kedvenc meséjét egy látássérülteknek készülő hangoskönyv számára.

Az ilyen módon létrejött hangoskönyv nem előzmények nélküli: tavaly az „Apa olvas!” kezdeményezésen édesapák olvastak fel meséket. Akkor és most is Dankó Pál rögzítette a felvételeket, melyek ITT hallgathatók meg.

 

Az egyesület nem csak a gyermekekre gondol: jelenleg önkénteseket keresnek a február 1-jén indult Telefotelhez, amely egy telefonos információs szolgáltatás.

A szolgáltatás keretében az önkéntesek hetente felolvassák és rögzítik az aktuális tévéújságokat, akciós újságokat, a Láthatás segédeszközbolt havi akcióit, valamint közérdekű telefonszámokat és narrált színházi előadásokat hallgathatnak meg a telefonálók. Havonta két-háromszáz ember veszi igénybe ezt a szolgáltatást, mellyel a mindennapi életük válik könnyebbé – mondta Ács Réka, az egyesület egyik munkatársa. Az önkéntes munkára az egyesület honlapján található elérhetőségeken lehet jelentkezni. 

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria