„Ars Sacra Debreceniensis” címmel nyílt kiállítás a Várkert Bazárban

Kultúra – 2015. szeptember 10., csütörtök | 19:41

A katolikusok Debrecenbe való visszatérésének háromszázadik évfordulója alkalmából „Ars Sacra Debreceniensis” címmel nyílt kiállítás szeptember 10-én, Budapesten a Várkert Bazárban. A Debreceni Művelődési Központból induló tárlat válogatott anyagát szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tárlatot Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Gyutai Csaba, a Várgondnokság igazgatója, és Nagy Márta, a kiállítás kurátora nyitotta meg, Az ünnepélyes eseményen közreműködött Maczkó Mária népdalénekes.

Gyutai Csaba kiemelte, hogy régen minden művészet szakrális művészet volt, a mai szekularizált világban azonban már nincs így. Napjainkban már csak a jó, igazi művészet az ars sacra, melyet teljesen át kell hasson a szeretet.

Bosák Nándor megyéspüspök a debreceniek köszöntését tolmácsolta, s hangsúlyozta, hogy ez a gyűjtemény nem csupán a 300 évvel ezelőtti eseményeknek állít emléket, hanem annak az azóta eltelt 300 esztendőnek is, amelyet a felekezetek közös együttélése eredményezett.

Az „Ars Sacra Debreceniensis” latin cím utal a katolikus hagyományra, de tartalmilag nem felekezetspecifikus műveket takar, hanem az emberi lét szakrális és transzcendens dimenzióit közvetítő alkotásokat. A lélek mélyén a szakrális tartalmak biztosítják a létezés megújuló erőforrásait, így a szakralitás fogalmával nem csupán a tárgyi valóságra, hanem a valóság szemléletének módjára is utal a kiállítás.

A tárlaton közel száz tárgyat mutatnak be, melyek csoportja három nagyobb egységre bontható. A liturgikus tárgyak – papi öltözetek, úrasztali terítők, egyházművészeti tárgyak – között ikonfestészeti alkotásokat is láthatnak az érdeklődők, míg a második csoportba keresztény tematikájú szakrális képzőművészeti alkotások, festmények, grafikák, zománcok tartoznak. A harmadik egységet végül a nem keresztény tematikájú, kis- és nagyművészeti alkotások teszik ki.

Bosák Nándor püspök a katolikusok reformáció utáni, Debrecenbe történt visszatérésének háromszázadik évfordulója alkalmából a 2015-ös évet emlékévvé nyilvánította, melynek programsorozatába kapcsolódik be az „Ars Sacra Debreceniensis” című kiállítás. Ennek válogatott anyaga szeptember 30-ig látogatható a Várkert Bazár Déli palotáiban, szeptember 19. és 27. között a kapcsolódó Ars Sacra Fesztivál ideje alatt pedig ingyenesen tekinthető meg.

Fotó: Lambert Attila

Zadubenszki Norbert/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria