Árván maradt délvidéki templomok, mi lesz veletek? – A Magyar Szó munkatársa tart előadást Pasaréten

Külhoni – 2022. november 25., péntek | 20:59

Sellő az oltárkép helyén, golyó lyuggatta falak, péntek esti ivászatok helyszíne, galambürülékkel borított padok, beszakadt tető, betört ablakok, kifosztott templombelsők – Délvidéken több mint húsz templom vált elhagyatottá. Az Úr építi magazin meghívására november 29-én a Pasaréti Közösségi Házban Kabók Erika újságíró-szerkesztő mutatja be az elhagyatott templomokat.

November 29-én 16 órakor kezdődik a Pasaréti Közösségi Házban (II. kerület, Pasaréti út 102.) Az Úr építi magazin vendége, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kabók Erika újságíró-szerkesztő előadása. Augusztus óta járja azokat a templomokat, melyek felkerültek a romos templomok listájára a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia keretében működő Katolikus Egyház Szerbiában szervezésében megvalósult konferencián. A Magyar Szó napilap által indított sorozatban Kabók Erika újságíró készít látleletet hétről hétre a templomok helyzetéről.

Kik és mikor építették ezeket a templomokat? Kik lakják ma a falvakat, miért váltak elhagyatottá templomaik? Hogyan váltak célponttá a délszláv háborúban, és mi történt műkincseikkel? Visszafordítható-e az állagromlás? Megmenteni vagy lebontani? Az Egyház feladata-e a megmentésük? Minden templom egy-egy történet. Kabók Erikát Trauttwein Éva újságíró kérdezi.

Fotó: Magyar Szó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria