Átadták a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központot

Hazai – 2023. december 8., péntek | 15:21

Szentelési és átadóünnepséget tartottak Debrecenben a Faraktár utca 107. szám alatt található Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központban december 7-én, csütörtökön. A központban szakképzés és speciális nevelési igényű gyerekek oktatása is zajlik majd.

Az épület korábban állami tulajdonú ingatlan volt, a MÁV oktatóközpontjának adott otthont. Három éve, 2020-ban viszont a Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenesen megkapta, hogy benne köznevelési és szakképzéssel kapcsolatos feladatokat lásson el, valamint új köznevelési intézményt hozzon létre. A régi épület felújítása több mint egymilliárd forintba került. Ennek jelentős részét a magyar államtól kapta a Görögkatolikus Egyház. A felújított épületet megszentelő Kocsis Fülöp elmondta: jó érzés bejönni ide, ahová ünneplő szívvel érkezett. Az érsek-metropolita hangsúlyozta: sokféle tevékenység indul el ezen a napon az új helyszínen.

Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecenben kiemelten fontos az, hogy a gyerekek magas színvonalú oktatásban részesüljenek. A szülők nagy bizalommal fordulnak az egyházi fenntartású óvodákhoz, iskolákhoz. Mint elhangzott, a családok az óvodától az érettségiig, a szakmai vizsgáig találhatnak görögkatolikus intézményt Debrecenben. A Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központban szakképzés és speciális nevelési igényű gyerekek oktatása is zajlik majd. Messze az országos átlagot meghaladóan Debrecenben minden negyedik diák egyházi fenntartású iskolában tanul, ez ennek a városnak történelmi karaktere – mondta a polgármester.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és hazánk történetében, enélkül csonka lenne a magyar egyház. Ebből a bázisból kisugárzik az értékgazdagság: a gyerekek, akik itt tanulnak, az élet különböző helyein megvalósítják az értékeket.

Krasznai Zoárd Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója egy autista kisgyermek édesapjaként osztotta meg gondolatait a rendezvényen, s köszönetet mondott a szülők nevében, akik speciális nevelési igényű gyerekekről gondoskodnak.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke kiemelte: hitünk és életünk bástyája Jézus, ő az a szilárd alap, amelyre építhetjük életünket, aki nélkül életünk céltalan. A főhelynök mindenkinek köszönetet mondott, aki a központ létrejöttében segített.

*

Az 1,2 hektáros terület kettős célt szolgál: egyfelől a szakképzési feladatok ellátására hasznosítja a főegyházmegye, másfelől a speciális nevelést igénylő diákok képzése is itt történik.

Az itt található intézmények:

Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola egyik tagintézménye (kisgyermekgondozó, szakács, pincér, szépészeti ágazat tanulói);

Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, autista gyermekeket nevelő intézményegysége és óvodai telephelye;

Hajdúdorogi Görögkatolikus Szakképzési Intézet Ágazati Képzőközpont, amelynek a szakképző intézményekben tanulók duális képzőhelyének biztosítása a feladata;

A pedagógiai fejlesztő munkacsoport, amely a szakszolgálati feladat ellátásának kiegészítésére pszichológiai, logopédiai, mentálhigiénés és mozgásterápiás segítségnyújtást fog biztosítani a jövőben óvodás, általános iskolás és középiskolás tanítványainak;

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat központi irodája.

*

A Hajdúdorogi Főegyházmegye a csaknem ötezer négyzetméteres Faraktár utcai épületkomplexumot azóta kívül-belül felújította, hogy méltó körülmények között dolgozhassanak a munkatársaik és tanulhassanak diákjaik. Hatalmas vasúti gépészeti műhelyek, raktárak, szociális helyiségek sora várt átalakításra, hogy tantermek, tornatermek, óvodai csoportszobák, fejlesztőszobák és irodák legyenek belőlük.

A munkálatok során akadálymentessé tették az épületet, elvégezték a lapostető hő- és vízszigetelését, megtörtént a homlokzat hőszigetelése, kicserélték a nyílászárókat, napelemet telepítettek, multifunkciós sportpályát és személyfelvonó liftet létesítettek.

Az átalakulásnak köszönhetően ez a hatalmas telek gazdagodott egy modern rekortán és műfű borítású focipályával és futókörrel, egy szabadidős udvarral, egy általános iskolai és óvodai játszóudvarral, illetve kiépített parkolóval. Az épület esztétikailag és funkcionálisan is minden igényt kielégít. A felújításra fordított összeg meghaladja az egymilliárd forintot, melynek jelentős részét a magyar kormány, a fennmaradó részét a Hajdúdorogi Főegyházmegye biztosította.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Szalontai Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria