Augusztus 29-én rendezik meg az Emlékhelyek Napját Győrben

Hazai – 2020. augusztus 8., szombat | 12:59

Augusztus 29-én Emlékhelyek Napja címmel közös programot indít a Szent László Látogatóközpont és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Győrben. A részvétel díjmentes.

Az Emlékhelyek Napja elnevezésű, 2016-ban útjára indított országos programsorozat a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyekre kívánja felhívni a figyelmet.

A program keretében augusztus 29-én, szombaton a következő látnivalók várják Győrben az érdeklődőket:

A jelentkezők 10 órától 11 óráig vezetett látogatás során ismerkedhetnek meg a Győri Egyházmegye főtemplomával, a háromszoros búcsújáró helyként tisztelt Nagyboldogasszony-székesegyházzal, valamint lehetőség nyílik a Szent László-herma megtekintésére is.

A Püspökvár-Toronykilátó meglátogatására szintén vezetett túra keretében 11 órától 12 óráig, 15 órától 16 óráig, és 17 órától 18 óráig van lehetőség. A közel kétszáz lépcső leküzdése után 38 méter magasból tárul elénk az egyedülálló szépséggel bíró panoráma.

A programokra a részvételi szándékot augusztus 25-ig kérik jelezni a latogatokozpont@kaptalandomb.hu e-mail-címen.

Regisztráció szükséges a Városháza tornyának megtekintéséhez is, amely a regisztracio.romer.muzeum@gmail.com e-mail-címen lehetséges. A Városháza látogatása különböző időpontokban történik. A program során ismeretekkel gazdagodhatnak a torony történetével kapcsolatban, valamint 59 méter magasból tárul Győr városa a látogató elé.

A programok között találnak gyermekeknek szóló térképes nyomozójátékot is, valamint érdemes részt venni a 2000 év történelmi szemtanúja: a győri Káptalandomb című tematikus sétán is, amelynek vezetője Székely Zoltán művészettörténész, múzeumigazgató.

14.30-kor ünnepi megemlékezés kezdődik, az Emlékhely sztélé megkoszorúzása, majd Takács Szilvia csembalóművész előadását hallgathatják meg.

Az Emlékhelyek Napja a 17.15-kor kezdődő tárlatvezetéssel zárul, amely a római temetkezési szokásokról és a túlvilághittel kapcsolatos emlékek bemutatásáról szól. Szakavatott régészek vezetésével a Várkazamata római kori sírkövekkel teli világába kapunk bepillantást.

A programok időpontjai, részletes leírásai, valamint a regisztráció feltételei a csatolt plakátokon olvashatók.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria