Ausztriai szerzetesek látogatása Zircen

Megszentelt élet – 2023. március 18., szombat | 14:00

Március elején Nikolaus Thiel O.Cist, az 1355-ben alapított ausztriai schlierbachi apátság elöljárója és a voraui Ágoston-rendi apátságból Bernhard Mayrhofer prépost látogatott el a Zirci Ciszterci Apátságba.

A schlierbachi apátság talán kevésbé ismert Magyarországon, jóllehet nagy múltú és tekintélyes ciszterci rendház Ausztria északi részén. Wels város közelében helyezkedik el, az Alpok lábainál, szinte félúton Linz és Salzburg között. A Schlierbach név első dokumentált említése 927-ből származik. A mai apátság helyén akkoriban egy kastély állt. Eseménydús történelem után 1353-ban Eberhard V. (III.) von Wallsee birtokába került, aki 1355-ben ciszterci monostort alapított az épületben. Az évtizedek során ezt a kastélyt a monasztikus szerzetesi életnek megfelelően átalakították.

Ma a schlierbachi ciszterci közösség szerzetesei tíz település plébániáját látják el. Az apátság emellett fontos és meghatározó gazdasági létesítményeknek ad otthont: foglalkoznak többek között ólomüvegfestéssel, valamint oktatási központjukban továbbadják művészeti és kulturális örökségüket.

A voraui apátság Jogllandban, Kelet-Stájerország északi részén található. 1163-ban alapította III. Ottokár őrgróf. A monostorban ma tizennégy kanonok él, akik a környék tizenegy plébániájáról gondoskodnak. Emellett a szerzetesi kultúrából táplálkozó felnőttképzési intézmény is működik az épület falain belül.

Az apátság fő bevételét a 3400 hektárnyi földből szerzi, amelyből 2900 hektár erdő. Barokk temploma mellett híres a könyvtára is, amelyben 416 kéziratot, 206 ősnyomtatványt és további 40 ezer nyomtatott könyvet őriznek.

Nikolaus apát ás Bernhardt prépost a zirci szerzetesi közösség vendégszeretetét élvezve töltött néhány napot a bakonyi apátságban.

Bernát apát társaságában ellátogattak Pannonhalmára; Zircen megtekintették az apátságot, a műemlék könyvtárat, a Királytermet, az arborétumot, a kistemplomot, végül látogatást tettek a rend székesfehérvári és budai gimnáziumában is. 

Természetesen nem maradhatott el az apátsági sörüzem meglátogatása sem, valamint a zirci apátsági sörkülönlegességek megkóstolása.

Nikolaus apát és Bernhardt prépost örömmel vettek részt a zirci szerzetesi közösség életében; testvéri összetartozásuk még szorosabbá vált a személyes találkozások alkalmával.

Búcsúzásakor Nikolaus apát meghívta Bernát apátot a Schlierbachi Ciszterci Apátságba.

Forrás és fotó: Zirci Ciszteri Apátság 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria