Az áldás egyben feladat is – Az elmúlt tanévért adtak hálát Miskolcon

Hazai – 2019. június 25., kedd | 15:37

A Miskolci Egyházmegye oktatási intézményeiben dolgozók hálaadó Szent Liturgiáját június 24-én tartották a miskolci székesegyházban. Orosz Atanáz megyéspüspök átadta a tanév során nyújtott járó elismeréseket is.

A néhány éve bevezetett szokás szerint az egyházmegye védőszentje, Keresztelő Szent János születésnapjához kapcsolódik a tanév végi hálaadás.

„Szent Liturgiánk hálaadás mindenért – mondta Atanáz püspök a homíliában –, szinte érezzük a szentek jelenlétét, hiszen nem csak emberi összejövetelről van szó, hanem hitünk szerint maga a Megváltó Krisztus hívott össze bennünket.”

A tanévzáró ünnepen „Keresztelő Szent János áll figyelmünk középpontjában, aki teljesítette Isten minden akaratát és parancsát, és fogantatásától fogva a Szentlélekkel telt el”. Az egyházmegye védőszentje több ábrázoláson is jelen van a székesegyházban. Ezek egyikén a szent előhírnök alakja kissé halványabb, mint a jobbja által mindenki számára bemutatott fényes Krisztusé. Atanáz püspök szerint ez az ábrázolásmód mintegy hivatásunk sajátos ábrázolása is lehet; ahogyan a próféta és előhírnök fogalmazta meg: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem.” (Jn 3,30)

A főpásztor megköszönte minden dolgozó helytállását és hivatástudatát, amellyel intézményeikben egész évben munkálkodtak, hozzátéve: „Minden siker közös munka eredménye. Isten ezt a közös munkát áldotta meg. Most megköszönjük mindazokat a kegyelmi ajándékokat, amelyek révén hivatásunkat teljesíteni tudtunk. Keresztelő Szent Jánoshoz hasonlóan mi is az Úr Jézusra tekinthetünk, minden pedagógus példaképére. Amikor az igazi pedagógiai értékekben akarunk bővelkedni, tőle kell tanulnunk.”

Papp Zoltán, az Miskolci Egyházmegye oktatási referense a díjak átadásakor rámutatott, hogy Isten áldása feladatot is jelent. Sőt, amikor visszatekintünk a mögöttünk lévő tanévre, úgy tűnik, nem is kevés feladatot, ezek teljesítéséért mondott köszönetet a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát segítőknek.

Keresztelő Szent Jánosról nevezett Nevelésért díjban Szabó Béláné, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese részesült kiváló pedagógiai munkájáért, erőfeszítéseiért, önzetlen, elhivatott tevékenységéért, példamutató, Egyházunkhoz hű szolgálatáért.

Szent Lídiáról nevezett díjat kapott Stefán Zoltánné, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola iskolatitkára, hivatali munkájáért, önzetlen és elhivatott tevékenységéért, példamutató, az Egyházhoz hű életéért.

Püspöki dicséretben részesültek: Bodnárné Tallárom Elvira, Csépányné Szabolcsik Erika, Flaskó Attiláné, Kónya Lászlóné, Kovács Erika, Molitoriszné Lipták Krisztina, Szabó Andrásné, Szakáczkiné Géczi Anna.

Püspöki áldásban részesültek: Gulácsi István Gáborné, Szabó Ildikó, Szabóné Vinnai Erika.

Forrás és fotó: Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria