Az Andorka Eszter-program szervezői március 10-ig várják a pályázatokat

Hazai – 2019. március 3., vasárnap | 18:58

„Minden szép kezdeményezésre nyitottak vagyunk, és hangsúlyozottan nem csak evangélikus, sőt nem csak egyházi projekteket támogatunk. A több mint 16 éve elhunyt Andorka Eszter szelleméhez hűen, aki mindig határokon átnyúlva akart segíteni” – mondja Bence Orsolya kuratóriumi tag.

„Pár éve történt, táborba tartottunk autóval. Én vezettem, fáradt és ideges voltam a nagy melegben; a hosszú út erősen próbára tett. De egy értelmi sérült lány ült mellettem, aki kitartotta a karját az ablakon a meleg szélbe, és egyszer csak váratlanul rám kiáltott: »Orsi, a Jóisten megfogta a kezemet!« A feszültségem abban a pillanatban eltűnt. Most már minden rendben lesz, gondoltam. Amit én nem tudok, nem érzékelek, tudja és átadja az útitársam: képes összekapcsolni a fentiekkel.”

Andorka Eszter

Bence Orsolyával, az Andorka Eszter-program kuratóriumának tagjával beszélgetünk idei pályázatukról, amelyet hangsúlyozottan nem csak evangélikusok számára hirdettek meg. Hűen Andorka Eszter spirituális örökségéhez, aki mindig határokon átnyúlva akart segíteni, és prédikációiban is gyakran mert határokat feszegető lenni. Ahogy rá, úgy a programra sem lehet jellemző a felekezeti falak közé zárkózás, hangsúlyozza Orsolya.

2017-ben indult el a program, az idei már a harmadik pályázati ciklus. Fiatal felnőttek új kezdeményezéseit és már létező tevékenységek ajánlását is várják, ezért kétféle pályázati űrlap van. De egyik sem hosszú, a kitöltésük könnyű. Nem az adminisztratív részleteken, a profi pályázási technikán, hanem a vállalások minőségén a hangsúly, ezért a bürokratikus akadályok senkit se ijesszenek el a pályázástól.

Az űrlapokat március 10-én éjfélig kell eljuttatni az andorkaprogram@lutheran.hu e-mail-címre. Évről évre három-négy kezdeményezés támogatására van lehetőség. Idén kb. ötmillió forint értékben teszik ezt. A pályázati kiírás és az űrlapok itt érhetők el: https://andorkaprogram.lutheran.hu.

Az első évben építészhallgatók fogyatékkal élő gyermekek perbáli otthonában szervezett építőtáborát, fogyatékkal élő és egyházi iskolába járó gyerekek közös programjait szervező egyesületet és hajléktalan embereket vacsorázni invitáló, velük együtt főzőcskéző közösséget támogattak. A második évben egyrészt újra a perbáli építőtábor, továbbá egy szellemi sérülteket segítő alapítvány kertészeti tanulmányútja és tábora, ezen belül falunapon való részvétele, egy hátrányos helyzetű gyermekekből álló bábcsoport fogyatékkal élő gyermekeknek szervezett előadása, valamint egy fogyatékkal élők igényeire érzékenyítő középiskolai pályaorientációs osztályfoglalkozás-sorozat voltak a nyertesek.

Noha a felsorolt kezdeményezések többsége valamilyen fogyatékosságot érintő, Orsolya figyelmeztet, hogy a pályázati kiírás sokszínű, akárcsak az Andorka Eszter életéről és karitatív tevékenységéről megjelent emlékkönyv címlapja (képünkön): állami gondozottakat (utógondozás is), fogyatékkal élő embereket, roma, hajléktalan, menekült testvéreinket segítő programok iránt is nyitottak, valamint környezetvédelmi, ökotémájú kezdeményezéseket is várnak.

„A lényeg mindig ugyanaz: hogy a testi-szellemi és szociális adottságoktól, körülményektől függetlenül felfedezzük egymás Krisztus-arcúságát. A Bárka táborokban figyeltem meg, hogy amikor sérült emberekkel vagy együtt, hirtelen megváltozik az időhöz, a produktivitáshoz való viszonyod, másik sebességfokozatba kapcsolsz át, kiszállsz a világ által diktált tempóból. Hogy átadhasd magadat a másikkal való kapcsolatnak, közös élményeknek. Ezek és az általuk kínált felismerések, szemléletváltozás a program legfőbb célkitűzései” – mondja Orsolya.

Az Andorka Eszter-program logója egy híd: színes, egymásba kapaszkodó emberek hídja. Mert a legfőbb szándék a különböző embercsoportok közötti szakadékok áthidalása, a szolidaritás ébresztgetése.

Fotó: Andorka Eszter program

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria