Az Egyházak Világtanácsa a jeruzsálemi szent helyek fokozottabb védelmére szólít fel

Kitekintő – 2023. március 23., csütörtök | 19:47

A jeruzsálemi keresztény helyszínek, köztük a legutóbb az Olajfák hegye lábánál található templom elleni támadások sorozatát követően az Egyházak Világtanácsa csatlakozik a szent helyek védelmére irányuló felhívásokhoz.

A kelet-jeruzsálemi Olajfák hegye lábánál álló templom ellen március 19-én elkövetett támadás nyomán kiadott nyilatkozatában az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Jerry Pillay felhívást tett közzé, csatlakozva a jeruzsálemi ortodox patriarkátushoz. A patriarkátus határozottan elítélte a két radikális izraeli férfi által a Szűz Mária sírjánál épült templom ellen egy szertartás során elkövetett támadást. III. Teofil pátriárka felhívást intézett a keresztények és szent helyeik fokozottabb védelméért.

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára hangsúlyozta: „Szolidaritást vállalunk a jeruzsálemi patriarkátussal és mindazokkal, akik a szent helyek védelmét szorgalmazzák. Megismételjük felhívásainkat, hogy biztosítsanak védelmet a keresztény ünnepek idején és a minden vallási közösség számára fontos napokon.”

Az Egyházak Világtanácsa aggodalmát fejezi ki a jeruzsálemi szent helyeket ért támadások miatt, és szükségesnek tartja, hogy a közeljövőben elősegítse a kulcsfontosságú vallási vezetők találkozóját annak érdekében, hogy megvitassák, mit lehet tenni a vallási vezetők, a szent helyek és intézményeik elleni támadások megakadályozása érdekében. „Ez a szörnyű támadás, amely a jelek szerint szándékosan vallási vezetők ellen irányult, a nemzetközi jog kirívó megsértése” – fogalmazott az Egyházak Világtanácsának főtitkára.

Ez a legutóbbi példája a keresztények, templomaik és temetőik elleni támadásoknak a Szentföldön.

Az izraeli és palesztin tisztviselők ígéretet tettek az erőszak megfékezésére a ramadán előtt. A feleknek áprilisban kell beszámolniuk a helyzet alakulásáról.

Az elmúlt évben az izraeli hatóságok több ezer letartóztatást hajtottak végre Ciszjordániában, és több mint kétszáz palesztint, köztük harcosokat és civileket öltek meg; több mint negyven izraeli és három ukrán állampolgár halt meg palesztin támadásokban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria