Az egyházi tanítás érvényesülése a műszaki kutatásokban

Hazai – 2019. április 3., szerda | 9:51

Április 1-jén megalakult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem mérlegelte és megfontolta a Pápai Életvédő Akadémia 2018-as nyári ülésén elhangzottakat, különös tekintettel a géntechnológia, az agykutatás, a gyógyszerkémiai eredmények, a biotechnológiai fejlesztések, a transzhumanizmus eredményeire, valamint a robotika és a mesterséges intelligencia terén elért új, kiemelkedő lehetőségeket hordozó felfedezésekre. A PPKE felismerve az új technológiák által hordozott értéket, nemzetközi szinten, aktívan kíván közreműködni az említett lehetőségekkel együtt jelentkező etikai, illetve az Egyház erkölcsi tanítását is érintő új problémakörök szakmai elemzésében és bioetikai kiértékelésében.

Mindezt a felelősséget szem előtt tartva Szuromi Szabolcs rektor bejelentette, hogy 2019. április 1-jével, tudományterület szerinti megosztásban, neves hazai és külföldi szakértők bevonásával a PPKE-n megalakult az International Advanced Bioetics for Technology and Engineering Center (azaz: a Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja [ABTEC]), amelynek vezetőjéül Heriberto Cabezas professzort nevezte ki. A PPKE bízik abban, hogy az új multidiszciplináris alapokon működő központ – együttműködve több európai katolikus egyetemmel és kutatóintézettel, meghatározó és kiegyensúlyozott szerepet tud betölteni az Egyház Tanítóhivatala álláspontja alapján, a műszaki, orvos- és természettudományok határterületén legújabban felmerülő kérdések bioetikai értékelésében.

Forrás: PPKE Rektori Hivatal

Fotó: PPKE Vizuális Műhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria