„Mária haza fog találni!” – Az elveszett máriapócsi ikonmásolat nyomában

Kitekintő – 2017. június 21., szerda | 16:33

„Mária haza fog találni!” – mondta William Fredrick diakónus, a burtoni (Ohio) Máriapócsi Istenszülő-kegyhely igazgatója, amikor június 11-én a parmai (Ohio) Keresztelő Szent János-katedrálisban kihirdette, hogy a máriapócsi ikon új másolata, amelyet a kegyhely számára készítettek, elveszett.

Az ikon Magyarországot Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzója, a máriapócsi bazilita rend tartományfőnöke és társa, Sivadó Csaba társaságában hagyta el. Utoljára június 9-én, Berlinben látták az ikont egy reptéri csomagszállítón.

Négy nappal később William Fredrick diakónus felesége, Nancy közölte, hogy az American Airlines Légitársaság központjából azt a hírt kapta, hogy az ikon a legutolsó nyoma a berlini, s hogy más légitársaságok is válaszoltak, de náluk sincs a másolat. Azt mondták neki, fáradságos munkával kezdjen hozzá az ilyenkor szokásos dokumentumok kitöltéséhez, amit aztán nyújtson be a két érintett légitársaságnál.

Egy félórával később, amikor Fredrick diakónus hazatért, a bejárati ajtajuknál észrevett egy csomagot – az ikon volt az. A sok csomagkövető szalag közül egyiken a New York-i Kennedy-repülőtér, a másikon Jamaica és New York szerepelt. A csomag Szocska Ábel nevére és Fredrick diakónus címére lett kiállítva.

Amikor Nancyt az ikon megérkezésének részleteiről faggatta a Horizons egyházmegyei lap, a következő kérdést tette föl a lap munkatársának: „Hiszel a csodákban? (...) Fogalmunk sincs, hogy került ide, és hogy honnan jött” – válaszota a lap munkatársának kérdésére.

Az ikont június 11-én a katedrálisban, a Szent Liturgia keretében kellett volna átadni az egyházmegye híveinek, hogy aztán tiszteletre kihelyezzék. A nap mégsem úgy következett be, ahogy eltervezték.

„Úgy éreztem magam, mint a vőlegény, akit cserbenhagyott a menyasszony!” – mondta Szocska Ábel aznap, amikor sajnálatát fejezte ki, hogy az ikon nem érkezett meg vele együtt az ohiói Parmába.

Az apostoli kormányzó elmondta, csak akkor vették észre, hogy hiányzik az ikon, amikor Chicagóban, az USA-ba érkezés első helyszínén a Migrációs Hivatalon keresztül kellett menni, s minden csomagjukat fel kellett venniük.

„Úgy tűnik, hogy az Istenanya és Isten azt akarja, hogy osztozzunk a pócsi könnyező kép sorsában” – mondta, amikor az eredeti ikon történetét felidézve megemlítette, hogy azt a császár Bécsbe vitette, hogy a katedrálisban elhelyezze. Azt mondta, az Istenszülő nem hagyta el gyermekeit, hanem az ott maradt másolaton keresztül újból könnyezett, s megmutatta csodáit.

Június 11-én száznál is többen jöttek el a Keresztelő Szent János-székesegyház liturgiájára, várva, hogy az új ikon előtt tiszteletüket tehessék.

A Szent Liturgiát az emeritus parmai püspök, John Kudrick vezette, Michael Hayduk székesegyházi rektor és a Magyarországról érkező atyák koncelebrálásával.

Sivadó Csaba felolvasta a magyarországi görögkatolikusok vezetőjének, Kocsis Fülöp érsek-metropolita üdvözlő levelét.

„A Pócsi Mária legyen mindannyiunk édesanyja! Az Ő szeretetében legyünk mi egymásnak testvérei és nővérei az óceán két partján! Ő az, aki összeköt bennünket” – mondta üzenetében a metropolita, áldását adva mindazokra, akik jelen voltak.

A liturgia záró részében Ábel atya átadta Michael Hayduk székesegyházi rektornak azt az ezüstérmét, amelyen a Máriapócsi Istenszülő és Szent II. János Pál pápa szerepel, melyet az 1991-es máriapócsi pápalátogatás emlékére bocsátottak ki. Az apostoli kormányzó Theodora Strohmeyer  anyának, a Krisztus Vőlegény-bazilita monostor vezetőjének is átnyújtott egy ezüst emlékérmet, megköszönve a nővérek vendégszeretetét.

Az eseményt fogadás követte, ahol a jelenlévők üdvözölhették a magyar atyákat, s megtekinthették az akkor még hiányzó ikon a máriapócsi kegyhelyen történő megáldásának videofelvételét.

A Pócsi Istenszülő ikonjának másolata június 25-éig lesz kihelyezve a parmai Keresztelő Szent János-székesegyházban.

Forrás és fotó: Nyíregyházi egyházmegye; Parma.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria