Az értelmi fogyatékosok pártfogója, Jean Vanier kapja idén a Templeton-díjat

Kitekintő – 2015. március 11., szerda | 19:30

A kanadai Jean Vanier-nek, az értelmi fogyatékosok közösségei nemzetközi hálózata, a Bárka közösség létrehozójának ítélték oda idén a világ egyik legrangosabb vallási és spirituális elismerését, az 1,7 millió dollárral járó Templeton-díjat – adja hírül az MTI.


A philadelphiai székhelyű John Templeton Alapítvány március 11-én Londonban jelentette be a kitüntetett nevét, hangsúlyozva, hogy a 86 éves Jean Vanier személyében egy különleges személyiséget díjaz, aki a társadalom legelesettebb tagjainak felkarolásával „lehetőséget teremt arra, hogy a világot jobbá változtassuk”.

Az egykoron tengerésztisztként szolgált katolikus Vaniert felháborította, hogy az értelmi fogyatékosok milyen nehéz körülmények között élnek a pszichiátriai intézetekben. Bárka (L’Arche) néven 1964-ben létrehozott számukra egy befogadóhelyet a Párizstól északra található Trosly-ban. Ide két lelkileg sérült férfit hívott meg, hogy elhagyva a pszichiátriát, éljenek vele egy kis házban. Követői hasonló támogató otthonokat hoztak létre a mentálisan sérültek számra, és ma már a világ 35 országában 147 ilyen közösség létezik.

A katolikus filozófus, teológus, több mint harminc könyv írója alapította meg a Hit és fény nevű hálózatot, amely értelmi fogyatékosok családjait támogatja. A hálózatnak már 82 országban 1500 csoportja van.

„Az (értelmi) fogyatékosok a világ legelnyomottabbjai és legmegalázottabbjai. Idiótáknak nevezték őket. Ám ők csodálatos emberek, a szív emberei. Jó együtt lenni velük” – mondta Vanier a Reuters brit hírügynökségnek.


Az amerikai alapítvány a Templeton-díjat „a lét spirituális dimenziójának erősítéséhez való rendkívüli hozzájárulásért” ítéli oda évente. 1972-ben alapította Sir John Templeton (1913–2008) presbiteriánus üzletember. A díjjal járó pénzösszeget azért szánta nagyobbnak a Nobel-díjjal járó összegnél, hogy jelezze, meggyőződése szerint a hit területén elért eredmények nagyobb hatásúak a tudományos eredményeknél.

Tavaly Tomás Halík cseh katolikus pap, előtte Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán érsek, egy évvel korábban a tibetiek szellemi vezére, a dalai láma kapta. Az első kitüntetett 1973-ban kalkuttai Teréz anya volt.

Vanier, aki még most is a Párizstól mintegy száz kilométerre északra fekvő faluban él, közölte: a hálózat programjait gondozó két egyesület fogja eldönteni, mit kezdenek a díjjal járó pénzösszeggel. „Minden bizonnyal a szegényebb közösségeket fogja segíteni, valószínűleg az egyik a bangladesi lesz” – tette hozzá.

Fotó: Templeton-díj/John Morrisson, Kairosterzomillennio.blogspot.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria