Az európai egyetemi lelkészek találkozója Lengyelországban

Kitekintő – 2015. április 20., hétfő | 16:01

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében április 16. és 19. között 18 ország püspöki konferenciáinak képviselői, egyetemi lelkészek és az egyetemi pasztorációban szolgálók találkoztak a lengyelországi Łódźban, köztük Serfőző Levente szegedi egyetemi lelkész.

A łódźi egyházmegye püspöke, Marek Jędraszewski meghívására érkezett több mint ötven résztvevő a felelősség témájáról szóló előadások mellett a lengyelországi egyetemi lelkészségek tapasztalatait is megismerhette, amelyeket egyetemi lelkészek és hallgatók személyes vallomásaikon keresztül mutattak be.

Az Európa különböző részeiről érkezett előadók között jelen volt Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke, aki a keresztény felsőoktatás felelősségre nevelésben betöltött szerepéről beszélt. A főpásztor hangsúlyozta, az egyházi felsőoktatásnak egyrészt minőséget kell nyújtania, másrészt nem szabad elrejtenie a hithez való viszonyát; az egyház által fenntartott egyetemeknek az igazságot kell továbbadniuk, s ez az igazság az egyház tanításában gyökerezik.

Az előadások hármas felépítésében az első szekció témája önmagunk megismerésének fontosságára épült: saját múltunk megismerése, elfogadása és helyes interpretálása a kulcsa annak, hogy felelősséget tudjunk vállalni döntéseinkért és cselekedeteinkért (kapcsolat önmagunkkal). A második részben azzal foglalkoztak, hogy a helyes értelemben megélt felelősség előfeltétele a felebaráti szeretetnek és az elfogadásnak, vagyis a másokért vállalt felelősség úgy jelenik meg mint érték és szolgálat, amelynek a Krisztussal megélt kapcsolatban kell elmélyülnie (kapcsolat másokkal). A harmadik részben arról esett szó, hogy a hit, amely átjárja az ember egész életét, mindebben erőt és kitartást ajándékoz az embernek (kapcsolat Istennel).


Az egyetemi lelkészek feladata, hogy ezen sajátos és nagyon lényeges lelkipásztori szolgálatban segítsék a fiatalokat, hogy önmagukat szeretve és elfogadva merjenek kapcsolatokat teremteni felebarátaikkal és Istennel – fogalmazták meg a jelenlévők.

A konferencia részvevői április 18-án, szombat délután megismerkedhettek a vendéglátó egyházmegye történelmével, amely két huszadik századi szenttel is büszkélkedhet: Szent Fausztina Kowalska nővér és Szent Maximilian Kolbe vértanú ferences szerzetes emlékét hűen őrzik és ápolják. A második világháború kegyetlenségeinek egyik helyszíne volt a városban létesített koncentrációs tábor, amely a náci birodalom egyetlen gyermektáboraként működött. Helyén ma emlékmű áll, ahol a konferencia résztvevői virágot és mécsest helyeztek el, majd közösen imádkoztak az ott szenvedett és meghalt gyermekekért.

A Felelősségteljesnek lenni és felelősségteljessé válni címmel megrendezett konferencián április 16-án Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelés Kongregációja korábbi prefektusa nyitóbeszédében kiemelte, nem elegendő a nevelés során egyszerűen „továbbadni a tudást, és fejleszteni a különböző képességeket, hanem olyanná kell formálni az új nemzedéket, hogy akarja és tudja úgy használni a tudását és képességeit, hogy a jót építse velük, és ne a rosszat erősítse”.

A lengyel bíboros beszédének összefoglalását itt olvashatják.

Fotó: Łódźi Egyházmegye

Serfőző Levente/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria