Az olasz keresztény felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket

Kitekintő – 2021. január 18., hétfő | 16:48

Január 18. és 25. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

Az idei imahét anyagát a svájci grandchamp-i szerzetesi közösség készítette, a szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai véglegesítették. Az ökumenikus imahétre készülve Ambrogio Spreafico, az Olasz Püspöki Konferencia Ökumené és Párbeszéd Bizottságának elnöke, Polykarpos Stavropoulos, az olaszországi és máltai ortodox főegyházmegye vikáriusa és Luca Maria Negro lelkész, az olaszországi Evangélikus Egyházak Szövetségének elnöke közös levélben fordultak a keresztényekhez.

„Úgy érezzük, hogy közel szeretnénk lenni egymáshoz, az Olaszországban lévő közösségeinkkel együtt. Nem akarjuk, hogy a szenvedés, a betegség, a halál, az anyagi nehézségek, melyek sokakat érintenek, a távolság, ami elválaszt minket, elfedje vagy gyengítse a Jézus Krisztusban lévő egységünk erejét.” Az ökumenikus levél írói a járványhelyzettel kapcsolatban megállapítják: „Nem lehet csak arra várni, hogy a pandémia után minden olyan legyen, mint azelőtt – ahogy mondani szokták. Reméljük, hogy minden jobb lesz, mint előtte volt, mert a világot még mindig túlságosan meghatározza az erőszak, az igazságtalanság, az arrogancia és a közöny.”

„A fájdalom és a szükség hónapjaiban megsokszorozódott a szolidaritás is – teszik hozzá. – Sokan csatlakoztak közösségeinkhez, hogy segítő kezet nyújtsanak, felkarolják azokat, akiknek ételre, barátságra, odafigyelésre volt szükségük, a távolságtartás szabályait betartva. Köszönetet kell mondanunk az Úrnak ezért a megsokszorozott szolidaritásért. Az önzetlen ajándék segített újra felfedezni a keresztény élet folytonos gazdagságát és szépségét, melyet eláraszt Isten kegyelme, és amelyet nagylelkűen hirdetnünk kell mindenkinek.”

Az ökumenikus levél katolikus, ortodox és evangélikus aláírói kiemelik, hogy az elmúlt hónapokban az egészségügyi válsághelyzet következményei dacára sem uralkodott el a félelem. Továbbra is kijártak, hogy támogassák a szegényeket, a kicsinyeket, az időseket, akik sokszor magukra maradtak, a családtagok és a barátok közelségétől megfosztva. A három keresztény felekezet egyesült erővel tett tanúságot a szeretetszolgálatban, mely az egyik legnagyobb erény és a Jézusban való szeretetközösségünk záloga. „Imádkozunk a betegekért, azokért, akik ápolják őket, az egyedül maradt vagy szociális otthonokban élő idősekért, a menekültekért, és mindazokért, akik most szenvednek.”

Az ökumenikus imahét anyagának bevezetője arra szólít, hogy kérjük Istentől: gyógyítsa meg az emberiséget a gonosz erejétől és a járványtól, az igazságtalanságtól és az erőszaktól, és adja meg az egység ajándékát. Éljük meg és ünnepeljük együtt az ökumenikus imahetet, amelybe a keresztény felekezetek különböző kezdeményezésekkel bekapcsolódnak – buzdítanak végül levelükben az olasz katolikus, ortodox és evangélikus egyházak felelősei.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria