Az örömhírt közvetítve – Újságíró-találkozót tartottak Máriapócson

Hazai – 2023. március 23., csütörtök | 20:17

Az Örömhírvétel ünnepéhez kapcsolódóan szervezett újságíró-találkozót Kondás Sándor, a Görögkatolikus Metropólia Sajtó- és Médiaközpontjának vezetője munkatársaival március 21-én Máriapócson.

A találkozóra, mely egyben lelkinap is volt, a máriapócsi Családvárban gyülekeztek a résztvevők, akik között a Magyar Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Szent István Rádió, a Mária Rádió, az EWTN/Bonum TV, a Kölcsey TV, a Keresztény Élet, a Kelet-Magyarország, a dehir.hu, valamint a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Nyíregyházi Egyházmegye és a Miskolci Egyházmegye Sajtóirodája is képviseltette magát.

A program imaórával kezdődött a kegytemplomban, amelyen a vendégek olvasták fel a zsoltárokat. A szertartás végén Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte a találkozó résztvevőit, és egyúttal arra kérte őket, hogy „mindig csak örömhírt közöljenek, közvetítsenek”. Isten titkának kifürkészése jóval bonyolultabb annál, mint hogy egyszerűen rávághatnánk, nincs Isten, vagy ellenkezőleg, hogy mindenre Jézus a válasz. A válaszokat épp annyira nehéz megtalálni, mint a hírek mögött rejtőző örömhírt. Pedig minden mélyén ott van az Isten, és minden hírben meg lehet találni az örömhírt. A legszörnyűbb dologban is jelen van Isten üzenete, s a hívő újságírók feladata, hogy ezt közvetítsék az emberek felé.

„Nyitogassuk az emberek szemét! Nem kell magyarázkodni, ha az igazságot keressük, hiszen ott van az Isten, ott van az örömhír. Tartózkodjunk a féligazságoktól, amiket sokkal könnyebb megtalálni!

Az igazságkeresés egyúttal istenkeresés is.

Ekkor az Isten átalakítja a munkánkat, és apostolokká tesz minket. Kérem az Istent, hogy az igazság hírnökeit sokszorosan áldja meg!” – mondta Kocsis Fülöp.

Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus A médiában dolgozók prófétasága című előadásában ahhoz kaptak a jelenlévők segítséget, mit kell tenniük ahhoz, hogy növekedjen az örömhír befogadásának és továbbadásának készsége. Más szóval: milyen változást, megújulást kíván a médiában dolgozó keresztényektől a szekularizált, posztmodern, információs társadalom tagjai felé irányuló újságírói kommunikáció?

Papp Miklós szerint

a médiában dolgozni prófétai hivatás, mely során a büszkeség, a maradandót alkotás érzése mellett gyakran meg kell küzdeni a szélbe szórt szavak érzésével is,

hiszen ez a munka kevésbé kézzelfogható eredményt ad, mint egy fizikai alkotó folyamat. A szó erejének fontosságát hangsúlyozva Papp Miklós kifejtette, hogy bizalommal hirdessük Isten szavát, melyet előtte meghallgattunk. A szó ugyanis a gondolatvilágig jut el, a szív közepébe, ami nemcsak az érzelmek, hanem egyben a döntés központja is.

Papp Miklós második előadása A szép címmel hangzott el. A témát történeti áttekintésben szemlélve az előadó kifejtette, hogy vissza kell térnünk a szép azon felfogásához, melyet az ókori görögök és a középkori ember vallott, holisztikus szemlélettel: a jó és igaz fogalmával egységben.

Bemutatta a szépség nyugati és keleti felfogását is, szerinte a keleti út új szintézist hozott létre, mely szerint a filozófiai szépség egyenlő Isten dicsőségével:

Minden szép Isten dicsőségének epifániája.”

„És hogy miért fontos Isten dicsősége, szépsége?” – tette fel a kérdést Papp Miklós. A szép bizalmat ébreszt, elbűvöl, beindítja az igazra és a jóra való törekvést, nem hagy nyugton, őrzi Isten misztériumát, és egyúttal az emberét is. Végezetül pedig vigasztal, és a keresztet is átkeretezi – zárta előadását Papp Miklós.

Az előadások és a közös ebéd után a résztvevők kötetlen beszélgetés keretében tehettek fel kérdéseket az előadónak és egymásnak. A program zárásaként, akinek volt kedve, sétát tehetett a nemzeti kegyhelyen, amelynek során Pindzsu István mesélte el a kegykép történetét, valamint bemutatta az érdeklődőknek a kegyhelyet és annak intézményeit is.

A programról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg: Vándor Ilka

Fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria