Az összefogás csodája – Átadták a Szent Orsolya Óvoda új épületét Sopronban

Hazai – 2018. október 27., szombat | 17:57

„Gyerekek, tiétek az óvoda!” – Veres András győri megyéspüspök szavaival végre birtokba vehették „birodalmukat” a Szent Orsolya Óvoda óvodásai Sopronban. Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át a kilenc hónap alatt felépült intézményt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az óvodaavató ünnepi szentmise előtt az Árpád-házi Szent Margit-templomban Oláh-Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatóhelyettese, óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket – köztük Veres András megyéspüspököt; Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt; Barcza Attila országgyűlési képviselőt, Fodor Tamás polgármestert, Andorka Miklós egyházmegyei főépítészt, valamint Józsa Dávid építész-tervezőt.

A szentmisét Veres András püspök mutatta be. A főpásztorral koncelebrált Marics István, az Árpád-házi Szent Margit-templom plébánosa és Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész.

Sajnálom azokat a szülőket, akik ideológiai alapon igyekeznek gyermekeiket távol tartani Jézustól; ez a legrosszabb, amit tehetnek, hiszen a szülők feladata elvezetni a gyermekeiket Jézushoz – fogalmazott a megyéspüspök, majd az óvodásokhoz fordulva így folytatta: „Szeretnétek Jézussal találkozni? Maradjatok ártatlanok, legyetek jók, engedelmesek! Emellett imádkozzatok rendszeresen, gyertek szentmisére! Ebben az óvodában minden lehetőség adott, hogy közel kerüljetek Jézushoz!”

A szentmise után az új óvoda udvarában folytatódott az ünnepség, amelynek keretében Veres András megáldotta az épületet. Oláh-Locsmándi Zsófia – Márai Sándor szavait idézve – hangsúlyozta: az óvoda kertje valóban megtelt ünnepélyességgel, már csak a kisgyermekek hangja, önfeledt játéka, nevetése hiányzik. Az óvodások vidám őszi műsorukkal, Sün Balázs történetének előadásával be is bizonyították, hogy hangjuk élettel tölti meg az épületet, az udvart.

Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója felidézte az óvoda történetét az 1992-es indulástól az új óvoda tervezéséig és elkészültéig. „Összefogással és jóindulattal még a leglehetetlenebb helyzeteket is meg lehetett oldani” – fogalmazott az intézményvezető.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek az új óvodaépület megvalósulásában, kiemelve Józsa Dávid építész-tervező minden igényt figyelembe vevő terveit, Andorka Miklós egyházmegyei főépítész támogatását és az önkormányzat együttműködését.

Az elmúlt nyolc évben a kormány segítette a gyermekek nevelését – mondta az ünnepségen Soltész Miklós államtitkár. – Ezt támasztja alá, hogy nőtt a házasságkötések és a gyermekvállalások száma, és jelentősen csökkent a válások és az abortuszok aránya. Az anyagi támogatás azonban önmagában nem ér célt, ha a lelki háttér, az óvodapedagógusok, tanárok, lelkipásztorok munkája hiányzik.

Az új óvoda épületét a kivitelező FÉSZ Zrt. képviseletében Khaut András adta át, kiemelve, hogy ennek az épületnek a létrejötte valódi együttműködés eredménye. A gyerekekhez fordulva arra kérte őket, hogy fejezzék be a művet, varázsolják igazi óvodává az épületet.

Szöveg: Bertha Ágnes/Győri Egyházmegye

Fotó: Griechisch Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria