Bartholomaiosz pátriárka: Jobban tenné Kirill pátriárka, ha lemondana, mint hogy a háborút támogassa

Kitekintő – 2022. október 26., szerda | 14:58

Közelgő angliai útja előtt a The Pillar katolikus portálnak adott interjút a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, mely október 20-án jelent meg. Bartholomaiosz sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kirill moszkvai pátriárka támogatja az Ukrajna ellen folytatott háborút.

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka szerint az Orosz Ortodox Egyház feje jobban tenné, ha lemondana, mint hogy az Ukrajna ellen indított „kegyetlen inváziót” támogassa.

A konstantinápolyi pátriárka angliai látogatása előtt készült az interjú, melyben sajnálatát fejezte ki, hogy Kirill moszkvai pátriárka támogatja azt, hogy Oroszország lerohanta a szomszédját.

Bartholomaiosz, aki világszerte mintegy 300 millió ortodox keresztény spirituális vezetője, elmondta, számára roppant nehéz lelki teher az, hogy javarészt ortodox felek harcolnak egymás ellen.

„Ami pedig még ennél is fájdalmasabb számunkra, az az a tény, hogy a Moszkvai Patriarkátus leereszkedett arra a szintre, hogy kiszolgálja az Orosz Föderáció politikai ambícióit, jóváhagyja és szinte megáldja ezt a könyörtelen inváziót, ezt a semmivel sem igazolható vérontást” – fejtette ki a pátriárka a The Pillarnek.

Újra és újra elítéljük az agressziót, csakúgy, mint ahogy többször is teljes szívünkből, testvérként kértük a moszkvai pátriárkát, hogy határolódjon el a politikai bűnöktől, még akkor is, ha ez a trónjáról való lemondást jelenti számára.”

Bartholomaiosz pátriárka, a világ második legnagyobb keresztény közösségének vezetője a háború kezdetén, február 24-én is elítélte az átfogó orosz inváziót, majd márciusban Lengyelországban meglátogatta az ukrán menekülteket.

Korábban is kérte Kirill pátriárkát, hogy mondjon le, tiltakozásként Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 óta zajló, egyre intenzívebb ukrajnai háborús tevékenysége miatt.

Egy idén májusban adott interjúban az ökumenikus pátriárka azt mondta, Moszkva és Konstantinápoly közelmúltbeli nézeteltérései ellenére ő azt várta volna testvérétől, „Őboldogsága Kirill pátriárkától, hogy ebben a kulcsfontosságú és történelmi pillanatban felnőjön a feladathoz, és feláldozza a trónját is, ha szükséges, és megmondja Putyinnak: »Elnök úr, nem tudok egyet érteni Önnel, lemondok, távozom.«”

Bartholomaiosz az angol katolikus portálnak hangsúlyozta, ő a korábbi felszólítás után továbbra is azt remélte, hogy a Moszkva és Konstantinápoly közötti konfliktusokra van megoldás – ezzel utalva Moszkva azon döntésére, hogy megszakítják a kapcsolatot az Ökumenikus Patriarkátussal, miután Bartholomaiosz pátriárka 2019-ben kibocsátott egy rendelkezést, melyben hivatalosan elismerte a független Ukrajna Ortodox Egyházát.

Hangsúlyozta, az Ökumenikus Patriarkátus számára elképzelhetetlen volt, hogy hasonlóképpen reagáljon, „hiszen a konstantinápolyi anyaegyház számára elképzelhetetlen, hogy elvágja a történelmi spirituális kötelékeket a hívő orosz néppel”.

Ezzel a lelkülettel – tette hozzá – reménykedünk abban, hogy egy napon a Moszkvai Patriarkátus is felismeri majd, hogy az egységet nem az uralom hozza létre, hanem csakis a szabadságban születik meg.”

Bartholomaiosz arról is szót ejtett az interjúban, hogy osztozik Ferenc pápa reményében, mely szerint a katolikus és az ortodox keresztények egy napon teljes egységre léphetnek.

„Ha nem osztozunk a reményben és vágyakozásban, hogy elérjük a teljes egységet, nem mondhatjuk azt, hogy Krisztus tanítványai vagyunk” – fogalmazott.

„Az egység és communio az Úr parancsa, aki – azon az éjszakán, melyen elárultatott – könnyek között könyörgött, hogy tanítványai legyenek egyek (vö. Jn 17,21).”

„A párbeszéd és a kiengesztelődés nem opcionális számunkra, ezek parancsok és utasítások. Mondanom sem kell, hogy maradtak még akadályok, egyházi és teológiai téren is.”

Bartholomaiosz pátriárka október 21. és 24. között tartózkodott az Egyesült Királyságban, ahová a görög ortodox Thyateirai és Nagy-Britanniai Érsekség megalakulásának századik évfordulója alkalmából érkezett.

A konstantinápolyi pátriárka elmondta, megválasztásának 2021-ben ünnepelt harmincadik évfordulója után úgy döntött, sorra látogatja a patriarkátus legnagyobb angol nyelvű egyházmegyéit. Első útja az Egyesült Államokba vezetett 2021 őszén; 2024-re tervezi ausztráliai útját.

Megjegyezte, a Thyateirai és Nagy-Britanniai Érsekség felelős a canterburyi érsekkel, azaz az anglikán egyház spirituális vezetőjével, illetve az angol királyi családdal való kapcsolattartásért.

Elmondta, az érsekség együttműködött a néhai Fülöp herceggel is, akinek görög ortodox felmenői voltak, és remélik, hogy az új uralkodóval, III. Károly királlyal is együtt tudnak működni környezetvédelmi kérdésekben.

Megemlékezett az augusztusban elhunyt angol teológusról, Kallistos Ware metropolitáról is, aki olyan kiváló könyvek szerzője, mint a The Orthodox Church, és Bartholomaiosz pátriárka szerint a legjobbat képviselte, amit az Ortodox Egyház nyújtani tud a modern világnak.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: The Pillar

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria