Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes: A csíksomlyói pápalátogatás sok meglepetést tartogat

Nézőpont – 2019. január 17., csütörtök | 12:20

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. A pápalátogatásról Bátor Botond pálos szerzetest, volt tartományfőnököt, hargitafürdői elöljáró-plébánost kérdeztük.

– Hogyan fogadta a hírt, hogy Ferenc pápa a Székelyföldre is ellátogat?

– Erről már korábban is volt szó, sokunkban volt is egyfajta várakozás. Most mintha kihúztak volna egy szelepet: de jó, hogy érkezik! Az pedig külön örömmel töltött el, hogy az időpont közel esik a pünkösdi búcsúhoz.

– Hogyan fogadták ezt a bejelentést a hívek Hargitafürdőn?

– A székely ember a véleményét legtöbbször magában tartja, ám bizonyos kérdésekkel kapcsolatban szereti azt megfogalmazni. Az, hogy idejön a pápa, és misézni is fog, kicsit sokkszerűen érte az itteni embereket. Ez is oka lehet annak, hogy most nagyon kíváncsiak a papok, a püspökök véleményére. Egyre jobban érződik az örömteli várakozás légköre.

– Hogyan készül erre az alkalomra?

– Hargitafürdőre mindig sok zarándok érkezik. Nagyon örültem annak, hogy most sokan a pápalátogatásra helyezték a hangsúlyt, vagyis a gyalogos zarándoklatok leginkább június 1-jére fognak esni. Mi is erre az időpontra fogunk elmenni.

– Ha Magyarországról érkezik valaki, akkor önöknél is megszállhat?

– Igen, szeretettel várunk mindenkit.

– A pápa székelyföldi látogatásához a közösségi felületeken sokan fűznek kritikai megjegyzéseket…

– Ma az emberek szeretnek pápábbak lenni a pápánál. Mindenki azt gondolja, hogy ő látja legjobban, ő tudja legjobban – nemcsak e kérdéssel kapcsolatban, de a politikai vagy a családi élettel összefüggésében is tapasztalhatjuk ezt a hozzáállást. Nem biztos, hogy a Facebookon okoskodó embereknek kellene a pápa programját beosztaniuk. Annyi alázat talán lehet bennünk, hogy megadjuk Ferenc pápának azt a lehetőséget, hogy eldönthesse, mikor fog eljönni Erdélybe. Amit most láthatunk, az egy folyamat része, a Szentatya ennek az áldozata. Szerintem teljesen mindegy, hogy ki a pápa, ezeket a hangokat bárkivel kapcsolatban hallhatnánk. Ráadásul lehetőség van arra, hogy a kritikusok a médián, a közösségi felületeken keresztül felerősítsék bíráló megjegyzéseiket. A katolikus hívek, a jó szándékú emberek, de egész magyarságunk számára az a fontos, hogy úgy tekintsünk a Szentatya látogatására, mint nagy lehetőségre. Ez is alkalmat ad arra, hogy együtt ünnepeljünk, hogy összefogjon a határokon belüli és kívüli magyarság. Az eddigi információk szerint a szentmise nagy része magyarul fog elhangozni. Észre kell vennünk annak a jelentőségét is, hogy a pápa eljön Csíksomlyóra akkor, amikor egy ortodox többségű államba látogat.

– Milyen gyümölcsöket hozhat az erdélyi magyarság számára a pápalátogatás?

– Minden pápalátogatás komoly előkészülettel jár. Nem az állami protokollra vagy más szervezési kérdésekre gondolok, hanem az imádságra, hiszen egy ilyen várakozás felfokozott állapotot jelent minden szempontból. De azt is érdemes megfontolni, hogy minden pápalátogatás ott rejti magában a meglepetés lehetőségét. Nem csak a szavak, a liturgia vagy a külső formák szintjén. Péter utóda megjelenik itt, Székelyföldön, az itt élő katolikus hívek között, ez pedig rengeteg meglepetéssel fog szolgálni – ebben biztos vagyok. Ennek a látogatásnak az emléke nem fog nyomtalanul elmúlni. Biztos, hogy sokáig emlékezni fogunk rá.

Fotó: Merényi Zita

Lejegyezte: Baranyai Béla

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria