Békességszerzők – Már lehet jelentkezni a 11. Ökumenikus Diákfilmszemlére

Kultúra – 2023. január 31., kedd | 14:38

Már várják a jelentkezőket a katolikus, református és evangélikus iskolák tanulói számára meghirdetett 11. Ökumenikus Diákfilmszemlére, melynek idei kiemelt témája: Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel. Az ifjú alkotók legfeljebb nyolcperces dokumentumfilmekkel jelentkezhetnek május 15-én, hétfő éjfélig. A döntő időpontja június 3-a 10 óra.

Az Ökumenikus Diákfilmszemlét az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet, valamint a budapesti Piarista Gimnázium együtt szervezi meg évről évre a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára.

A résztvevők két korcsoportban (I. korcsoport: 5–8. évfolyamosok, II. korcsoport: 9–12. évfolyamosok) versenyeznek. Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb három filmmel pályázhat. Egy iskolából több csoport is indulhat.

A kiemelt téma idén a Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel, és természetesen a hagyománynak megfelelően nevezhetnek a diákok a szabadon választott kategóriában is bármilyen témával, amelyben azt ábrázolhatják, ami őket megragadta, foglalkoztatja, s amit életük komoly vagy humoros eseményeivel kapcsolatban filmre valónak ítélnek.

Bármilyen műfajú alkotás (kisjátékfilm, etűd, animáció, reklám, klip stb.) beküldhető; a filmek időtartama nem haladhatja meg a 8 percet.

A beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl a kereszténység értékeit is tiszteletben kell tartaniuk. Nem szükséges vallási témát érinteniük; lehetnek humorosak, ironikus hangvételűek, de fontos, hogy az élet evangéliumi szemléletével összhangban álljanak.

A diákfilmszemlén azokat a filmeket vetítik, amelyek megfelelnek a szemle weboldalán (www.okudiakfilm.hu) található részletes versenyszabályzat elvárásainak. A nevezési lapon a pályázó aláírásával tanúsítja e szabályzat tudomásul vételét. Fontos, hogy a kitöltött nevezési lapot is digitálisan kell beküldeni.

További részletek egyrészt a versenyfelhívásban és versenyszabályzatban, a technikai tudnivalók a filmek feltöltéséhez pedig a nevezési lap elején találhatók.

Nevezési díj nincs. Az alkotások beküldési határideje, illetve a versenyfilmek feltöltésének határideje: 2023. május 15., hétfő éjfél.

Az előzsűri szakmai és tartalmi szempontok alapján választja ki a döntőbe kerülő, a szemlén vetítendő alkotásokat. A beküldött filmek alkotóit május 27-ig értesítik a szervezők a továbbjutásról.

A szemle ünnepélyes nyilvános bemutatója június 3-án, szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében (Budapest V., Piarista köz 1.). A vetítés után a zsűri a közönség előtt értékeli a bemutatott alkotásokat, majd kihirdeti a kategóriák győzteseit, és átadja a díjakat.

A díjazás a kiemelt téma esetében két korcsoportra bontva történik, míg a szabadon választott témát egyben értékelik majd.

Minden kategóriában az első díj értéke 80 ezer forint, a másodiké 50 ezer forint, a harmadiké pedig 30 ezer forint.

A filmszemlével kapcsolatos bármilyen jellegű kérdéssel a szemle főszervezőjéhez, Wettstein József piarista atyához lehet fordulni a wettstein.jozsef@gmail.com e-mail-címen.

Forrás és fotó (archív): Ökumenikus Diákfilmszemle

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria