Bemutatták NEK-albumunkat és Ferenc pápa budapesti beszédeit is tartalmazó kötetünket a Sapientián

Kultúra – 2021. december 2., csütörtök | 20:03

A Magyar Kurír és a Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadó december 1-jén mutatta be a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárában Az evangélium szabadságában éljetek! Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán és a Jöjjetek és lássátok! – A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a képek tükrében című új köteteit.

Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője köszöntötte elsőként Martos Levente Balázst, az est vendégelőadóját, a Központi Papnevelő Intézet rektorát, a Pápai Biblikus Bizottság tagját, aki nem utolsósorban Ferenc pápa tolmácsa is volt az egyházfő magyarországi tartózkodása idején. Majd köszöntötte Dejcsics Konrád bencés szerzetest, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóját, a bencés könyvkiadó vezetőjét és Baranyai Bélát, a Magyar Kurír vezető szerkesztőjét.

Martos Levente Balázs derűs, humoros hangvételű beszámolójában az eucharisztikus kongresszuson átélt személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Visszaemlékezése elején elmondta, hogy mivel Sárvárról és Szombathelyről érkezett Budapestre, a fővárost sokáig szinte kívülállóként szemlélte. A kongresszus napjaiban azonban egyre inkább annak a boldogságát élte át, hogy „miénk a város”, gyermeki örömmel lehet otthon nemcsak a Hungexpón, hanem Budapest különböző pontjain is. Ez az élmény felidézte benne ifjúkorából az 1991–92 fordulóján rendezett budapesti taizéi találkozót, sőt az 1989-es pécsi és 1990–91-es prágai találkozókat is, amelyek során a fiatalok tömegesen és önfeledten vonultak az utcákon és imádkoztak együtt. Elmondta, hogy az eucharisztikus kongresszus sokféle programja tapasztalhatóan napról napra egyre inkább megérintette az embereket, az Eucharisztia lelkülete érzékelhető volt.

Beszámolt arról is, hogy a központi szemináriumban május–június folyamán még sok szervezési bizonytalanság merült fel a közelgő kongresszus kapcsán, de a nyitómise és a Hungexpó első napja eloszlatta ezeket a kétségeket a rengeteg önkéntes felkészültsége, jól informáltsága és segítőkészsége által. A NEK hetében a rektornak egyre inkább szembe kellett néznie azzal a felelősséggel, amit a Szentatyának való tolmácsolás feladata jelent – „nehogy a Szentatya szavainak félrefordításával végzetes egyházszakadást idézzen elő”. Növekvő félelmeit kiegyensúlyozta néhány jóleső élmény, például hogy mennyire számíthat mások segítőkészségére a kongresszussal kapcsolatos ügyek intézésében, vagy hogy a Központi Papnevelő Intézet kispapjait többször megdicsérhette.

Szeptember 10-én, pénteken megérkezett Rómából a pápalátogatást előkészítő közösség. Ekkor fogalmazódott meg benne: a fő feladata az, hogy a Szentatya jól érezze magát nálunk, olyan hangulatot teremtsen, amely által a pápa lélekben is meg tud érkezni Budapestre, valamint legyen valaki, akire a rengeteg teendő megvalósításában számíthat. A valóságban azonban vagy tíz ember segítette a pápát, így a feladaton többen osztoztak.

Ferenc pápa jövetele különleges súlyt adott a kongresszus záró szentmiséjének. Martos Levente Balázs kiemelte, hogy a pápa szeretettel volt jelen a világeseményen. Ő nemcsak beszél arról, hogy legyünk olyanok, mint Isten – közel legyünk egymáshoz, legyünk gyengédek és együttérzők –, hanem mindezt Budapesten is megélte. Jelen volt minden pillanatban, például imádkozott valakivel, akinek az édesapja két nappal azelőtt halt meg, és még Martos Levente Balázstól is megkérdezte, hogy fáradt-e. Látszott, hogy szívesen van az emberek között. Az Eucharisztiában Jézus jelen van, a pápa pedig Isten jelenlétének tanúja igyekezett lenni ittléte során.

Dejcsics Konrád Az evangélium szabadságában éljetek! című kötetet mutatta be.

Ferenc pápa szövegeire oda kell figyelni – mondta a bencés szerzetes, akire ezen a téren nagy hatást gyakorolt svájci rendtársa, Martin Werlen. Az egykori einsiedelni apát nem csak a negyedik könyvét írja az Egyház életéről, hanem él benne mindaz, amit Ferenc pápa mond. Az ő példáját látva született meg a pannonhalmi szerzetesben is az az igény, hogy a pápa gondolatait minél közelebbről megismerje.

Egy meglepő személyes élménye a zárómise napján szintén Ferenc pápa beszédeinek kiadása felé terelte. A konventmise miatt ugyanis Dejcsics Konrádnak Pannonhalmán kellett maradnia a pápalátogatás alatt. A könyvtárban dolgozott, miközben egy német nyelvű tévéadásban hallotta, hogy Ferenc pápa az ökumenikus tanács vezetőivel való találkozás során ezt mondja olaszul: „Gondolatban most a Pannonhalmi Főapátságban vagyok, ennek az országnak ebben a lüktető lelki központjában.” Ezt a gesztust, Ferenc pápa őket megemlítő személyes ajándékát mielőbb megosztotta a főapáttal is.

Később, amikor Kuzmányi Istvánnal egyeztettek Ferenc pápa apostoli útja során elhangzó tanításainak kiadásáról, világossá vált, hogy a magyarországi és szlovákiai beszédek, mint egy diptichon két szárnya, egymást kölcsönösen értelmezik, megvilágítják, egymással összefüggenek. A bencés könyvkiadó vezetője a Magyar Kurírt elkötelezettnek tartja Ferenc pápa megnyilatkozásainak hiteles közvetítésében, így adta magát a gondolat, hogy a két kiadó közösen jelentesse meg a kötetet. A Szentatya magyarországi beszédében elhangzott a híd metafora, utazása szintén híd szerepet tölt be Szlovákia és Magyarország között, így Ferenc pápa szándékainak is megfelel, ha az apostoli út beszédeit egy kötetben adják ki – fogalmazott Dejcsics Konrád.

A kötet ajánlását Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke, illetve Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke írták. Ezt követi Kuzmányi István előszava, majd időrendben olvashatjuk a 34. apostoli út során elhangzó beszédeket magyar fordításban.

A kötetet Juhász Márton tipográfus, grafikusművész tervezte, a képanyag nagy része a NEK Titkárság fotósainak és a Magyar Kurír fotósainak munkája. Mind a borítókép, mind a tipográfia és a fotók minősége próbál valamit megmutatni Ferenc pápa kortárs, nemes, dinamikus jelenlétéből – fogalmazta meg a szerzetes, majd kifejezte reményét, hogy a kötet, melyet másnap Zvolenský érseknek is átadnak, sokunk számára meghatározó olvasmány lesz.

Ezt követően Baranyai Béla mutatta be az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fotóalbumát.

Örök emberi tulajdonság, hogy az örömteli eseményekre szívesen emlékezünk vissza, az emlékezést pedig a modern ember számára a fényképek is segítik. Ezt élhetjük át a családi fotógyűjtemények esetében is – említette mindnyájunk tapasztalatát. – A Magyar Katolikus Egyháznak ugyanígy fontos és örömteli eseménye volt a kongresszus.

Méltatta Merényi Zita, Lambert Attila és Fábián Attila feszített tempójú munkáját a NEK hetében, és hogy így rengeteg szép fotó készült a világeseményről – melyeket egyelőre csak online formában láthattunk.

Már korábban felmerült egy könyv készítésének gondolata, a kongresszus végén azonban egyértelművé vált, hogy fotóalbumot kell készítenünk, amit a résztvevők mielőbb, még friss élményekkel a kezükbe vehetnek – folytatta a könyv születésének történetét. – A NEK hetében rendezett Szent István Könyvhéten is szembesült azzal, hogy nagy az igény a NEK-ről szóló kiadványokra, hiszen a négyéves készület után pozitív élményként tapasztaltuk meg a közeljövőben újra át nem élhető eseményt.

A könyv nem dokumentumgyűjtemény, a célja inkább az, hogy az eucharisztikus kongresszus sokszínűségét megmutassa a közel kétszáz kép segítségével. Az egyházi méltóságokról készült fotók mellett néhányuk gondolata is szerepel képaláírásként a kötetben. Az időrendben bemutatott fontosabb események mellett helyet kapott a kongresszus előtt tartott teológiai szimpózium, illetve a Dohány utcai zsinagógában megrendezett koncert is. A fotóalbumhoz Erdő Péter bíboros írt ajánlást.

A könyvbemutatók után Kuzmányi István vetítéssel kísért előadásában számolt be a pápa apostoli útja során szerzett személyes élményeiről.

A kötetek megvásárolhatók az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhetők az Új Ember online könyváruházban, továbbá beszerezhetők az Apátsági Termékek Boltjában (Budapest, V. kerület, Károlyi utca 19.) és az Apatsagitermekek.hu webshopban.

Szerző: Vámossy Erzsébet

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria