Bizottság alakult a pápa és az al-Azhar főimámja által aláírt dokumentum gyakorlati megvalósítására

Kitekintő – 2019. augusztus 29., csütörtök | 11:46

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset főimámja februárban az Egyesült Arab Emírségekben írta alá azt a dokumentumot, amely az emberi testvériségről szól a világ békéje érdekében. Augusztus 19-én bejelentették: Abu-Dzabiban bizottságot hoztak létre a dokumentum gyakorlati megvalósítására.

Ferenc pápa örömmel értesült arról a hírről, hogy Abu-Dzabiban bizottságot hoztak létre a dokumentum célkitűzéseinek megvalósítására – olvasható Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleményében. A pápa ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Még ha sajnos gyakran a gonoszság, a gyűlölet, a megosztottság kerül is be inkább a hírekbe, elrejtve létezik egy óceán nagyságú jóság, amely növekszik és reményt jelent a párbeszéd, a kölcsönös megismerés, a testvériség és a béke világa építésének lehetősége útján, amelyet más vallások híveivel és minden jóakaratú emberrel közösen valósíthatunk meg.” A pápa arra buzdítja a bizottságot, hogy terjessze a dokumentumot. Egyben köszönetet mond az Egyesült Arab Emírségeknek konkrét elkötelezettségéért, amelyet az emberi testvériség elősegítésében vállal, és annak a reményének ad hangot, hogy megsokszorozódnak a világban az ehhez hasonló kezdeményezések.

Előmozdítani az olyan eszméket, mint a tolerancia, az együttműködés és az együttélés – ezzel a lelkülettel jött létre Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségekben az a bizottság, amelynek feladata az emberi testvériségről szóló dokumentum gyakorlatba ültetése. A hírt augusztus 19-én tette közzé az Emirates News Agency hírügynökség. A dokumentum közös kötelezettségvállalás az emberiség egyesítésére és a béke megteremtésére a világban. Célja, hogy biztosítsa a jövőbeli nemzedékek élete számára a kölcsönös tisztelet és az egészséges együttélés légkörét.

Mohamed bin Zájed al-Nahján sejk, Abu-Dzabi trónörökös hercege a bizottsággal kapcsolatban tett nyilatkozatában hangsúlyozza: olyan kezdeményezéseket szeretnének elindítani, amelyek gyakorlatba ültetik a pápa és az al-Azhar szunnita központ főimámja által aláírt dokumentumban szereplő célkitűzéseket. Találkozókat szerveznek regionális és nemzetközi szinten a vallási vezetők és a nemzetközi szervezetek vezetői számára. A bizottság feladata, hogy nemzeti szinten előmozdítsa a kölcsönös tisztelet és együttélés jegyében hozott intézkedéseket. A bizottság továbbá felügyeli az Ábrahám családja házat, a Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb történelmi abu-dzabi találkozójának emléket állító múzeumot. A bizottság új tagokat is bevonhat munkájába.

A bizottság tagjai: Miguel Ángel Ayuso Guixot püspök, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke; Mohamed Husszein Mahraszávi professzor, az egyiptomi al-Azhar egyetem rektora; Joannisz Lazi Gaid prelátus, Ferenc pápa személyi titkára; Mohamed Mahmud Abdel Szalam bíró, a főimám tanácsadója; Mohamed Kalifa Al Mubarak, az Abu-dzabi Turisztikai és Kulturális Hatóság elnöke; Szultan Fajszal Al Rumaiti, az Idősek Muszlim Tanácsának főtitkára és Jasszer Hareb Al Muhairi emirátusi író.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria