Bogdán János-díjat kapott a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Hazai – 2024. április 16., kedd | 11:55

A Pécs Megyei Jogú Város által 2023-ban alapított díjat roma és nem roma polgárok és közösségek kaphatják, akik sokat tettek Pécs roma közösségének kirekesztése ellen. Az ünnepi díjátadót április 12-én tartották a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvodában, ahol jelen volt többek között Felföldi László pécsi megyéspüspök, Péterffy Attila polgármester, Király Péter főigazgató is.

A Bogdán János-díj Európa első és máig egyetlen roma gimnáziuma, a Gandhi Gimnázium első roma igazgatójának állít emléket, aki szívügyének tekintette a cigányság felemelkedését.

Az idei díjazott, a közel 145 éves múltra visszatekintő Néri Szent Fülöp Általános Iskola és Óvoda 2012-ben került a Pécsi Egyházmegye fenntartásába, ezzel működése biztossá vált. A tanári kar munkájának, valamint az egyházmegyei támogatásból végrehajtott felújításoknak köszönhetően évek óta növekszik a tanulók létszáma az intézményben.

Péterffy Attila polgármester ünnepi beszédében elmondta: a jelölők többsége a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolát és Óvodát javasolta a kitüntetésre. Az intézmény vezetése és tantestülete kiemelt figyelmet fordít a kulturális hagyományok megőrzésére, miközben napi szinten küzd a nehéz sorsú gyerekek fejlődéséért, tehetségük gondozásáért. A gyermekek itt olyan közösségben fejlődhetnek, ahol egyéni képességeiket figyelembe veszik, személyre szabott oktató-fejlesztő nevelésben részesülnek, miközben ápolják a roma közösség hagyományait is.

Felföldi László püspök köszönetét fejezte ki, hogy a Néri Szent Fülöp Általános Iskolára esett a jelölők választása.

Az elismerés nagy öröm és büszkeség az itt dolgozók számára, akiknek a háttérben folytatott csöndes és áldozatkész munkája gyümölcsöt terem – mondta a főpásztor. – Ez a díj arra figyelmeztet minket, hogy

mindnyájunk élethivatása felzárkózni az Isten által megálmodott önmagunkhoz.

Vannak, akik segítenek ebben minket, és vannak, akiket nekünk kell segítenünk, akiket az élet ránk bízott, mert ez az emberi élet és méltóság, az emberi közösség titka.

A pécsi megyéspüspök kifejezte örömét és köszönetét, hogy Pécsen eredményesen tudnak együtt dolgozni mindazokért, akik elindulnak a felzárkózás útján, és mindazokkal, akik segítenek ebben a feladatban. Végül megköszönte az iskola dolgozóinak áldozatos munkáját. A gyermekekhez fordulva pedig arra biztatta őket, hogy merjenek bátran dolgozni, ha szükséges, akár szenvedni is tehetségük kibontakoztatásáért, mert – mint fogalmazott – sikert és eredményt csak szenvedések árán érhetünk el.

Az ünnepi beszédek sorát Király Péter, az iskola főigazgatója zárta, aki megköszönve az elismerést kiemelte: ez a díj nemcsak róluk szól, hanem mindazokról, akik részt vesznek ebben a misszióban és támogatják őket. A díj elnyerése nem csupán pillanatnyi dicsőséget jelent számukra, hanem egy hosszú út kezdetét, melynek minden lépése során együtt haladnak, tanulnak és növekednek annak érdekében, hogy pozitív változásokat hozzanak a roma gyerekek életében. Munkájuk célja nem csupán az oktatás és a lehetőségek biztosítása, hanem hogy inspirálják és bátorítsák a gyerekeket annak érdekében, hogy merjenek nagyot álmodni és higgyenek saját képességeikben.

„Egységben kell maradni ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki azokból, akiket szolgálunk, hogy a roma gyerekek számára fényes jövőt teremtsünk” – zárta beszédét a főigazgató.

A díjátadó ünnepséget az iskola diákjainak zenés, táncos műsora kísérte.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria