Böjte Csaba és Orbán Viktor is szerepel egy amerikai katolikus magazin „Az év embere” toplistáján

Kitekintő – 2020. január 30., csütörtök | 13:28

Az Inside the Vatican minden januári számában közzéteszi „Az év embere” listáját. Tíz olyan személyt választanak ki, akik kiemelkedő hatást gyakoroltak tevékenységükkel környezetükre, és jelentős szerepet vállaltak a világ és a hit fontos kérdéseiben. 2019-re mint a meglepetések évére visszatekintve az amerikai lap szerkesztői Böjte Csaba OFM és Orbán Viktor nevét is kiemelték a toplistán.

A tíz személy között olyanok szerepelnek, akik azért küzdenek, hogy megtalálják, ami igaz, ami jó és ami szép – emelte ki a lap alapítója és főszerkesztője, Robert Moynihan az Inside the Vatican januári számának hírlevelében.

Választásunk nem az életszentség felmutatását célozza, hanem olyan személyekre hívja fel a figyelmet, akik hatást gyakoroltak környezetükre, kiemelkedtek a hírekben, illetve érintettek a világ és a hit szempontjából fontos kérdésekben

– írta Robert Moynihan. Az Inside the Vatican magazin 2019-re a meglepetések éveként tekint vissza. „A szekularizált Európában egy népszerű vezető a kereszténységre hivatkozik; Lengyelország elvilágiasítási törekvései közepette egy 15 éves fiú a magasba emel egy feszületet a LMBT-jogokat követelő felvonuláson Varsóban; Hollywoodban egy híres amerikai hip-hop sztár Jézusról énekel koncertjein; a posztkeresztény Párizsban egy pap életét kockáztatja az Oltáriszentségért” – összegezte a főszerkesztő.

A toplistán szerepelnek a Jó, az Igaz és a Szép bátor harcosai az élet különböző területeiről; egy egyszerű pap, aki védelmébe veszi az elhagyott gyermekeket; egy fiatal férj, aki elhivatást érzett a hit védelmére; egy kínai püspök, aki kész szembenézni az üldöztetéssel hitéért; egy afrikai érsek, aki zarándokok lelkipásztori ellátásának szenteli magát, és három ír női aktivista, akik az abortuszpárti erők ellen küzdenek.

„Mindannyian tanúságot tesznek az Úr kegyelméről, amely működik a mindennapi emberek életében, és vallják, mint mi is: »Ezt a kincset cserépedényben őrizzük, hogy az erő túláradó nagyságát ne magunknak, hanem Istennek tulajdonítsuk« (Kor 4,7) – fogalmazott az amerikai katolikus havilap főszerkesztője.

Az Inside the Vatican 2019-es toplistája élén a moszkvai Szvetlana Kaszjan áll. Az orosz operaénekes a hit és a család értékének hangja világszerte. Ferenc pápa a Szent Szilveszter-rend nagykeresztje kitüntetésben részesítette. „Azt kérte, hogy használjam a hangomat Isten dicsőségére” – mondta a művész a pápával való találkozása után.

A második helyen Jean-Marc Fournier atya szerepel, aki áprilisban, amikor kigyulladt a párizsi Notre-Dame, életét kockáztatva a tűzoltókkal együtt berohant a lángok közé, hogy megmentse Krisztus töviskoronáját és az Oltáriszentséget.

Harmadikként az osztrák Alexander Tschugguel szerepel „Az év embere” listán, aki az Amazonas vidékének szentelt szinódus idején Rómában tartózkodott. A pogány bálványok templomi kiállítása kétségeket ébresztett a fiatalemberben. Nem sokkal később visszatért Rómába, és eltávolította a Pachamama-szobrokat a Santa Maria in Traspontin-templomból, mondván, hogy nem odavalók.

A negyedik helyen egy 15 éves lengyel fiatal, Jacob Brayła neve áll, aki Lengyelország első és legnagyobb, LMBT-jogokat követelő felvonulásán 2019 augusztusában az útszélen ülve latinul imádkozta az Üdvözlégyet, és a magasba emelt egy feszületet – mélységesen felháborította ugyanis a częstochowai Fekete Madonna-kegyképet megszentségtelenítő transzparens a homoszexualitást népszerűsítő felvonuláson.

A toplistán ötödikként Böjte Csaba ferences szerzetest nevezik meg, aki évtizedek óta fogad be és nevel fel gyermekeket. „Egy magyar ferences, aki elhagyott gyermekeket segít” – így jellemzi a szerzetest a tevékenységéről szóló hosszú méltatás. „Nemcsak élelmet és szállást biztosít nekik, hanem egy közösségbe is bekapcsolja őket.”

A hatodik helyen Kanye West szerepel. A szórakoztatóipar ikonikus sztárja azzal lepte meg Hollywoodot, hogy örmény ortodox rítusban kereszteltette meg gyermekeit. Az amerikai rapper, énekes, divattervező és zeneproducer, Kim Kardashian férje keresztény hitre tért, és legújabb albumát – Jézus a király címmel – megtérésének szentelve adta ki. Élete mélyebb értelmét keresve talált rá a kereszténységre. „Most, hogy Krisztus szolgálatában állok, az a feladatom, hogy az evangéliumot hirdessem, és megismertessem az emberekkel, mit tett Jézus értem” – nyilatkozta egy interjúban a népszerű énekes.

Hetedikként Orbán Viktor miniszterelnököt emelik ki. A magyarázat szerint a magyar politikust ellentmondásosan ítélik meg, mert határozottan kiáll amellet, hogy őrizzék meg a magyar nemzet keresztény identitását. „A magyarok a világ népességének 0,2 százalékát alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen” – idézi a magyar miniszterelnököt az amerikai lap, majd hosszasan bemutatja tevékenységét, a keresztény értékek és identitás védelmében elmondott beszédeiből idézve.

A nyolcadik helyet az ír Katie Ascough, Niamh Ui Bhriain és Cora Sherlock érdemelték ki, akik az írországi életvédő erőfeszítések vereségét követően sem adják fel küzdelmüket. „A harcot talán elvesztettük, de ügyünket sosem lehet legyőzni” – hangsúlyozza a három ír aktivista, akik a mély katolikus gyökerekkel rendelkező szigetországban minden ellenállás és negatív következmény ellenére határozottan kiállnak az életért, a meg nem született életek védelmében.

Kilencedik helyen Vincent Guo Xijin kínai püspök szerepel. A Szentszék 2018-ban aláírt egy egyezményt a kínai kommunista kormánnyal, amelynek értelmében eltörölték a korábban érvénytelenül, a kormány által kinevezett püspökök kiközösítését. Guo püspök önként lemondott, és helyére a kormányhű Zhan püspököt nevezték ki, akinek segédpüspökévé tették Guo püspököt. A kínai földalatti egyházhoz tartozó Vincent Guo Xijin mindig hű maradt a Szentszékhez. A kínai kommunista hatóságok folyamatos nyomása, a bebörtönzés veszélye és fenyegetések között végezte szolgálatát. Egy idő után elmenekült székhelyéről; jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

„Az év embere” listán tizedikként Emery Kabongo Kanundowi érsek neve szerepel a Kongói Demokratikus Köztársaságból. 1982-től Szent II. János Pál pápa személyi titkára volt. Jelenleg a római Szent Péter-bazilika kanonoka, aki készségesen végzi a zarándokok lelkipásztori ellátását: fogadja és körbevezeti őket a székesegyházban; és első útja mindig Szent Péter sírjához vezet a látogatókkal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria