Böjte Csaba is ellátogatott a győri Szeretet Napokra

Hazai – 2016. május 10., kedd | 12:45

Május 7-én és 8-án immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Győri Egyházmegye a Szeretet Napokat, a jótékonysági hétvége teljes bevételével Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekmentő misszióját támogatták.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A kétnapos rendezvény, amelyre több dévai gyermek társaságában ellátogatott Böjte Csaba, szombat este jótékonysági hangversennyel kezdődött, másnap pedig a Csík zenekar szabadtéri koncertjével fejeződött be.

A vasárnapi egész napos fesztivál felvezetéseként szombaton 19 órától közös jótékonysági hangversenyt tartott a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara az Unichor Bern kórussal a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A mintegy 110 fős kórust és a negyvenfős zenekart Pápai Lajos megyéspüspök köszöntötte röviden, majd a zenészek Beethoven István király-nyitányát (Op. 117), Hermann Suter egy dalciklusát, majd a koncert fénypontjaként Beethoven C-dúr (kismartoni) miséjét (Op. 86) adták elő; vezényelt: Matthias Heep és Dubóczky Gergely. A hangverseny hírére megtelt a székesegyház érdeklődőkkel, majd a koncert után az előadók rövid szeretetvendégségben részesültek a püspökvárban.

Másnap, május 8-án 10 órakor püspöki szentmisével vette kezdetét az egész napos vidám forgatag. A szertartás főcelebránsa Pápai Lajos megyéspüspök, szónoka Böjte Csaba volt, a liturgia végén pedig szólt néhány szót Bíró Antal 98 éves ferences atya is, aki Böjte Csabát kísérte el, hogy nemrég megjelent, Márton Áronról szóló könyvét bemutassa.

Ekkor már a szomszédos Püspökvár kertjében készülődtek, hogy megnyithassák a XIV. Szeretet Napok Fesztivált. A megyéspüspök rövid köszöntőjében elmondta, hogy rendezvényüket immár senkinek sem kell bemutatni, tizenhárom éve ugyanaz a cél: jót tenni közös erővel. Pápai Lajos kiemelte, hogy a Szeretet Napok erejét nem feltétlenül az összegyűlt adományok mennyiségében kell mérni, inkább a győriek és az egyházmegye híveinek szeretetében, megjegyezve, bízik a rendezvény továbbélésében, és meleg szívvel emlékszik ezekre az időkre. Csaba testvér a szeretet sugárútjának nevezte az utat, amelyen a templomból a színpadhoz ment a püspökkel, majd hangsúlyozta: „Szeretni és mosolyogni kell. A világ összes baját ne akarjuk, mert nem tudjuk mi megoldani. Kacagjunk inkább az élet nehézségein, mint az a kislány, aki karácsony este odajött hozzám, s azt mondta: »atyám, él az én anyukám, mégsem hív fel, miért?« Mit mondhattam neki? Mert gubancos vagy! Azzal összekócoltam a haját, feldobtam a levegőbe, elkaptam, s már együtt kacagtunk.” Csaba testvér hozzátette, a gyerekek megtanítanak minket nevetni, s bár sok a baj most Európában, állandóan félrevert harangok mellett nem lehet élni, nem lehet családokat alapítani. Végül azt kívánta az egybegyűlteknek, tudjanak pajkossággal, szeretettel élni a mindennapokban.

A megnyitó után a dévai tánccsoport előadása, majd a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Speciális Szakiskolájának produkciója következett, azután újra Csaba testvér varázsolta el történeteivel a hallgatóságot. Az erdélyi gyermekeket ezúttal is győri családok fogadták be erre a hétvégére, a szabadtéri fesztivál pedig a színpadi program mellett színes kirakodóval, idei újdonságként ingyenes „egészségpiaccal” és életmód-tanácsadással, kézműves koglalkozásokkal és gasztronómiai lehetőségekkel várta az érdeklődőket. A délután folyamán többek között fellépett az Arrabona Ensemble, Elek Zsolt és a Szentlélek-zenekar, 16.30-tól pedig a Csík zenekar adott másfél órás zárókoncertet a Győri Püspökvár zsúfolásig megtelt kertjében.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Horváth Glória (szombat), Ács Tamás (vasárnap)/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria