Budapesten is vörös fénybe öltözött épületekkel emlékeztek meg az üldözött keresztényekről

Hazai – 2020. november 25., szerda | 20:54

Vörös színnel világították meg november 25-én, szerdán Budapest több ikonikus helyszínét és templomát, így fejezve ki szolidaritásunkat a világszerte hitükért üldözött keresztényekkel. Merényi Zita fotósunk örökítette meg a fényfestést.

November 18. és 25. között a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai segélyszervezet kezdeményezésére idén is világszerte megtartották a #RedWeek, vagyis #VörösHét elnevezésű programot, melynek keretében

a vértanúkra emlékeztető vörös színű fénnyel világítottak meg számos épületet, felhívva a figyelmet az üldözött keresztényekre.

A Szükséget Szenvedő Egyház 2015-ben szervezte meg először kampányát Rio de Janeiróban. Az azóta világméretűvé nőtt akció idén a bécsi Stephansdomban szentmisével kezdődött. November 18-án Ausztria-szerte csaknem ötven épületet világítottak meg vörös fénnyel, köztük a bécsi parlamentet is.

2019-ben a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága közreműködésével: Budapesten november 27-én vörös színnel világították meg a Lánchidat és a Szent Gellért-szobrot is.

Idén a keresztény ökumenizmus iránti elkötelezettség jegyében november 25-én fényfestést kapott a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom, a Petőfi téri Istenszülő Elhunyta ortodox székesegyház, a Szilágyi Dezső téri református templom, a budavári evangélikus templom, a Széllkapu parkrész installációi, az Erzsébet híd és a Szent Gellért-szobor.

A hét folyamán Kanadától Ausztráliáig számos ország csatlakozott a programhoz. Olyan szimbolikus épületeket is megvilágítottak, mint a pozsonyi vár, a montreali Notre-Dame-bazilika, a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szobor és a római Colosseum. A Fülöp-szigeteken azoknak a papoknak és szerzeteseknek ajánlották a rendezvényt, akik az élvonalban küzdenek a Covid-19-járvány ellen, saját életük kockáztatása árán is.

A zárószertartásra Nagy-Britanniában került sor, ahol november 25-én bemutatták a Szabadítsuk ki a rabokat! című jelentést azokról a keresztényekről, akiket hitük miatt börtönöztek be.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria