Bútoradományozással zárja szerbiai segélyakcióját a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2015. augusztus 6., csütörtök | 16:10

Több mint egy éven át segítette a Szerbiában pusztító árvíz után a károsult családokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A humanitárius akció zárásaként július utolsó napjaiban több mint száz családnak visznek új bútorokat Obrenovacban – tájékoztat a szeretetszolgálat honlapja.


2014 májusában évszázadok óta nem látott árvíz pusztított Szerbiában. A katasztrófa következményei a Belgrádhoz közel eső Obrenovacban voltak a legsúlyosabbak, a városban helyenként hat méter magasan állt a víz, a településről csaknem harmincezer embert kellett kitelepíteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elsők között érkezett a helyszínre, és több mint egy éven át segített százharminc családnak életük újrakezdésében. A tizenöt hónapon át tartó humanitárius akció augusztus elején az adomány bútorok kiosztásával zárul.

A Máltai Szeretetszolgálat az Obrenovac Dudovi nevű városrészében élő családoknak nyújtott segítséget. A víz heteken át állt az utcákon, az elöntött házakba hosszú időn át nem lehetett visszatérni, így a helyreállítási munkálatokat csak júliusban lehetett elkezdeni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat speciális falszárító gépeket vitt a helyszínre, amelyek az átázott házak gyors és egyenletes kiszárítását tették lehetővé. A gépeket a helyszínen több héten át jelen lévő önkéntesek üzemeltették. Augusztus végéig nyolcvan házat sikerült alkalmassá tenni a visszaköltözésre.

A munka folytatásához Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma nyújtott támogatást. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai 138 család helyzetét mérték fel, és személyre szabottan megszervezték a tönkrement ingóságok pótlását. Tavaly decemberben és idén márciusban háztartási gépeket (hűtőszekrényt, mosógépet vagy tűzhelyt) kaptak a családok az árvízben tönkrement készülékek pótlására, ezeket a szerbiai ITS CORP. d.o.o. cég minden érintett számára kiszállította.

Az árvíz után öt kisbaba született a településrészen, családjuknak teljes babakelengyét és kombinált gyerekágyakat adományozott a karitatív szervezet.


A segélyakció utolsó szakasza 2015. július 29-én kezdődött, az ITS CORP d.o.o. és az MZ project közreműködésével a károsult családok bútorokat kapnak, amelyeket előzetesen a Máltai Szeretetszolgálat által összeállított katalógusból választottak ki.

A szeretetszolgálat munkatársai 138 család helyzetét mérték fel, és személyre szabottan szervezték meg a tönkrement ingóságok pótlását – közölte a helyszínről Adányi László, a szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési, nemzetközi fejlesztési munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.


„Amikor először a helyszínre érkeztünk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság speciális mentőegységével, a HUNOR-ral dolgoztunk együtt. A közvetlen mentést követően az ő munkájukat folytattuk azzal, hogy az itt élő embereknek segítettünk” – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a szervezet önkéntesei ezt követően két hónapig laktak a helyszínen, és először a házak kiszárításában segédkeztek. „Ez egy pszichoszociális segítségnyújtás is volt, hiszen megismerkedtünk a családokkal, megismertük a gondjaikat, így személyre szabottan tudtunk segíteni” – hangsúlyozta Adányi László.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria