Ferenc pápa: Csak az evangélium gyógyítja be az ország sebeit

Ferenc pápa – 2014. május 5., hétfő | 16:20

„A közelmúlt szörnyű konfliktusaitól szenvedő országban legyetek az evangéliumi testvériség tanúságtevői a közéletben is.” Többek között ezzel a kéréssel fordult Ferenc pápa az afrikai ország főpásztoraihoz. A burundi püspöki konferencia tagjai ezekben a napokban végzik ötévente sorra kerülő ad limina látogatásukat a Vatikánban.

Amikor a háború gyűlöletre tanít, a béke csak akkor térhet vissza, ha valaki újra elveti a testvériség magvait – hangsúlyozta a pápa. Párbeszédet kell tehát folytatni társadalmi és politikai szinten a kiengesztelődés érdekében. Burundi hatóságainak szükségük van a hit tanúságtételére és a keresztény értékek bátor hirdetésére, hogy megértsék az egyház társadalmi tanítását és értékeljék azt, illetve merítsenek belőle a közélet rendezésében. Olyan papokra van szükség, akik erre képesek. Ehhez a kezdetektől fogva megfelelő képzést kell számukra biztosítani. A papi hivatás négy szilárd alappillérre épül: intellektuális, spirituális, emberi és lelkipásztori képzés. Manapság törékenyek a hivatások, ezért a fiatalokat nagy figyelemmel kell kísérni útjukon. Olyan paptanárokra van szükség, akik az öröm és a papi tökéletesség példaképei.

Egy szekularizálódó világban az új nemzedékeknek hiteles képet kell adni az életről, a társadalomról, a családról. Mindent meg kell tenni, hogy a képzést a katolikus iskolákban és máshol is áthassák a keresztény értékek. Így Burundi jövőbeli vezetői emberségesebb és igazságosabb társadalmat tudnak majd építeni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria